Розслідування справи «Роттердам+» поновлено — так вирішив ВАКС

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) скасував постанову прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття справи «Роттердам+».

Скарги на постанову прокурора САП до ВАКС подали «Центр протидії корупції» та «Нікопольський завод феросплавів», акціонерами якого є група EastOne Віктора Пінчука та група «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Скаргу ЦПК суд залишив без задоволення, а от скаргу НЗФ судді задовольнили. Таким чином, справа «Роттердам+» поновлена. Рішення ВАКС оскарженню не підлягає. Повний текст рішення обіцяють оприлюднити 30 жовтня.

28 серпня цього року в САП повідомили, що всі можливості отримати докази вини підозрюваних у справі вичерпані, як і визначені Кримінально-процесуальним кодексом України строки на проведення досудового розслідування. 

Тому прокурор і склав постанову про закриття справи. Разом з тим у САП наголошували, що «провадження закрито в частині щодо підозрюваних», тобто в справу закрили не в повному обсязі і в ній начебто ще тривало досудове розслідування.

Формула «Роттердам+» запрацювала в Україні з травня 2016 року, коли НКРЕКП встановила тариф на електроенергію, яку виробляють українські ТЕС. У цей тариф у тому числі входила і вартість доставки вугілля з Роттердама до України. Звідси і назва — «Роттердам+».

Необхідність введення формули на той час пояснювали забезпеченням енергетичної безпеки України. Мовляв, оскільки українські ТЕС працюють на вугіллі, що надходить з окупованого Донбасу, необхідні альтернативні джерела поставок. Таким чином, планувалося, що в Україну зможуть поставляти вугілля і з міжнародної біржі в Нідерландах — в Роттердамі.

Але, за даними слідства, витрат на доставку та перевалку вугілля в Україну з портів у Європі так і не було, тобто вугілля на українські ТЕС надходило начебто з Донбасу, але за ціною, в яку була включена доставка з Роттердаму. В НАБУ кажуть, що через дію формули українці переплатили 18,8 млн грн.

Більше за інших від дії формули вигравав бізнесмен Ринат Ахметов, адже його компанії ДТЕК належить найбільше ТЕС по країні.

Формулу «Роттердам+» скасували 1 липня 2019 року, коли в Україні запрацював новий ринок електроенергії.