Розстріл полоненого: у 119-й бригаді ТрО впізнали на відео свого бійця (фото)

Українським військовим, якого розстріляли окупанти на відео, може бути Олександр Мацієвський — боєць 163 батальйону 119 окремої бригади територіальної оборони Чернігівської області.

Першим про це написав 7 березня журналіст Юрій Бутусов, а 8 березня цю ж інформацію підтвердила пресслужба бригади.

Зазначається, що бійця впізнали на відео мати, син Михайло і військовослужбовці його підрозділу.

У бригаді розповіли, що 30 грудня 2022 рок на околицях Соледару Олександр Мацієвський разом ще з чотирма військовими прийняв зустрічний бій з переважаючими силами противника. Приблизно о 12-й годині візуальний контакт і зв'язок з ними зник. Прорватися до місця їхньої позиції підкріплення не змогло через безперервний мінометний обстріл та щільний вогонь зі стрілецької зброї.

Олександр Мацієвський розстріл полоненого

«Ми до кінця не знаємо подробиці того бою. Невідомо, хто і як загинув, невідомо, як Олександр потрапив у полон, свідків на жаль не лишилося, всі загиблі або зниклі безвісті», — зазначили у підрозділі.

За деякій час у результаті обміну вдалося повернути тіла загиблих військових. Серед них був і Олександр Мацієвський. Поховали військового 14 лютого у Ніжині.

Олександр Мацієвський: біографія

Олександр Мацієвський народився 10 травня 1980 року у Молдові, куди за розподіленням була направлена його мати, Парасковія Михайлівна. Вона працювала технологом на Кишинівській взуттєвий фабриці.

Там Олександр згодом закінчив середню школу і електротехнічний коледж. Потім родина повернулася на Батьківщину до Ніжина.

З початком повномасштабного вторгнення Мацієвський пішов до Ніжинського військкомату, але відразу не зміг потрапити до війська. Він допомагав робити укріплення, чатував на блок-посту, готував пляшки з запалювальною сумішшю і наполегливо знов звертався до збірного пункту.

Врешті 11 березня його зарахували до Ніжинського батальйону територіальної оборони. Після навчання Олександра призначили снайпером.

Олександр Мацієвський

У грудні, коли батальйон збирався вирушати на схід, Мацієвський не сказав матері, що поїде у зону активних бойових дій, бо не хотів що б вона хвилювалася. 29 грудня відбулася їх остання телефонна розмова.

«Після слів Сашка, «Мама, я ніколи не здамся у полон!», Парасковія Михайлівна зрозуміла, син на фронті. Потім були важки дні, Сашко не дзвонив, його телефон не відповідав. І лише в вечорі 7 січня прийшло повідомлення — «абонент знов на зв’язку». Після слів побратимів, що Сашка вже нема, життя поділилося на до і після…», — розповіли у бригаді.

Мати розповіла, що одразу з появою у мережі відео, вона разом із онуком у впізнала у вбитому військовому свого сина.

Мати біля могили Олександра Мацієвського

Нагадаємо, 7 березня Генштаб ЗСУ повідомив, що, за попередніми даними, що загиблим на відео є військовослужбовець 30-ї ОМБр Тимофій Шадура. Він вважається зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року після бойових дій в районі міста Бахмут. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Соцмережі відреагували на вбивство полоненого постами «Слава Україні» (фото)