Розвідка США розпочала перевірку через помилкові прогнози щодо України та Афганістану — ЗМІ

Розвідувальні органи США розпочали масштабну внутрішню перевірку щодо методології оцінювання боєздатності іноземних збройних сил через помилки в аналізі ситуацій в Україні та Афганістані.

Про це пише CNN з посиланням на власні джерела.

За даними телеканалу, 10 травня комітет з розвідки Сенату надіслав таємний лист в офіс директора Національної розвідки, Міністерство оборони та ЦРУ, вказавши, що ці відомства недооцінили українських військових у війні з росією та переоцінили афганські сили в їхньому протистоянні талібам.

Зокрема, автори листа піддали сумніву методологію, на якій ґрунтувалися оцінки розвідорганів та відповідні припущення.

Лише один «менший розвідорган» у складі Держдепартаменту» — Бюро розвідки та досліджень — більш точно оцінив здатність ЗСУ протистояти російській агресії, але, ця оцінка «не переважила прогнози ширшої розвідувальної спільноти».

Критики наголошують, що якби не помилки в оцінках, США могли почати озброювати Україну раніше та більш важким озброєння.

Однак папередодні вторгнення розвідка повідомляла, що росіяни імовірно захоплять Київ ща три-чотири дні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Кремлівське Ватерлоо: мета України — перемогти путіна, а не перемогти росію

Телеканал з посиланням на екпертів, зазначає, що розвідувальні служби будували свої висновки на даних про кількісні переваги російської армії в озброєнні, техніці та живій силі. Проте не врахували так званої «волі до боротьби», яка є однією з найскладніших нематеріальних характеристик для розвідки.

Водночас відзначається, що розвідоргани США дали точні оцінки російського планування, що передувало вторгненню.