«Рука допомоги» від Мінсоцу: хто може отримати 100 тис. грн на запуск власної справи

Міністерство соціальної політики перезапустило раніше розроблену програму «Рука допомоги», відповідно до якої непрацюючі громадяни з малозабезпечених родин можуть отримати кредит на запуск власної справи.

Про це йдеться в повідомленні міністерства.

У межах програми можна отримати одноразову безвідсоткову поворотну допомогу у розмірі до 100,5 тис. грн. Гроші можна витратити на придбання обладнання та матеріалів, необхідних для розвитку власної справи

На яких умовах дається кредит у межах програми «Рука допомоги»

Людина може отримати безвідсотковий кредит від держави строком на 3 роки для започаткування власної справи

Виділені кошти треба буде повернути або після закінчення трирічного строку з дати її отримання, однією сумою (протягом 30 календарних днів), або достроково, частинами відповідно до графіка, погодженого центром зайнятості.

РУка допомоги мінсоц допомога

При цьому сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених податків, зборів і ЄСВ.

Також фінансову допомогу не треба повертати, якщо завдяки їй підприємцем:

  • сплачено податки, збори і ЄСВ в сумі, що перевищує суму наданої допомоги;
  • у перший рік з дати отримання допомоги, за направленням центру зайнятості, ним працевлаштовано не менше 2-х осіб із малозабезпечених сімей строком не менше, ніж на два роки.

РУка допомоги мінсоц кредит умови

Як долучитися до програми «Рука допомоги»

Для отримання допомоги людина охочі мають звернутися до найближчого Центру зайнятості та подати документи до створеної при установі Комісії з питань надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім'ї. А саме:

  • заяву про надання фінансової допомоги
  • бізнес-план
  • довідку про несудимість.

РУка допомоги мінсоц

До складу Комісії включаються представники центру зайнятості,  представники органів соціального захисту населення, органів місцевого самоврядування, територіальних органів ДПС,організацій (об'єднань) роботодавців і профспілок (за згодою).

рука допомоги кредит

Комісія розглядає документи і після засідання надсилає претенденту на фінансову допомогу письмове повідомлення про прийняте рішення.

Якщо рішення позитивне, людина має створити юридичну особу чи зареєструватися як фізична особа-підприємець протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення.

Програму було розроблено спільно зі Світовим банком, у 2016 -2018 рр. вона була успішно пропілотована в низці регіонів і зарекомендувала себе як успішний соціальний проєкт. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Стипендії в Україні у 2023/2024 навчальному році: скільки отримають студенти