Рукописи не горять, класику не забороняють. МОН спростувала фейк про «Майстра і Маргариту»
Кадр з фільму

Міністерство освіти і науки (МОН) відреагувало на поширену у ЗМІ інформацію, нібито Україна серед інших заборонила книгу Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита».

Чиновники запевнили, що це не відповідає дійсності. Та пояснили, чого саме стосується заборона.

МОН нагадало, що Держкомтелерадіо не дозволило розповсюдження на території України низки книг російського видавництва, які імпортери мали намір ввезти на територію нашої держави.

Стосовно твору Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита» заборона стосується лише окремих видань, які «популяризують російських діячів кіно з антиукраїнською позицією».

Загалом же класичні видання «Майстра і Маргарити» можна вільно придбати на території України.

«В Україні ніхто не забороняв класичних авторів. Кожен може придбати в книжковому магазині різні видання «Майстер і Маргарита». Доступ до класичних текстів у нашій країні є і має бути безперешкодним. Рішення Держкомтелерадіо не поширюється на твори класичної літератури», — запевнили у МОН.

В міністерстві вважають поширення неправдивої та викривленої інформації інструментом пропаганди, протистояти якій і покликані державні структури. Вони ж контролюють зміст літератури, яку імпортують з РФ, і яка може бути прикладом ведення інформаційної війни.

Михайло Булгаков, автор «Майстра і Маргарити», народився в Києві. Свої твори він писав російською і вважається класиком російської літератури. Згаданий роман довго забороняли у Радянському Союзі. Він є фантасмагоричною сатирою на радянську владу, корупцію та порядки, що панували у країні до війни.

Роман кілька разів екранізували, останній раз — у 2005 році, коли вийшов 10-серійний фільм. Деякі російські актори, що брали у ньому участь, публічно висловлювали антиукраїнську позицію.

Актори «Володаря кілець» оголосили збір коштів на купівлю будинку автора трилогії