Саакашвілі йде на вибори в Грузії. Мітить у крісло прем'єр-міністра

Михеїл Саакашвілі буде кандидатом від об'єднаної грузинської опозиції на пост прем’єр-міністра Грузії. Відповідну заяву він оприлюднив на своїй сторінці в Facebook.

«Природньо, що я хочу допомогти моєму грузинському народу вийти з кризи. Тому я погодився на пропозицію об'єднаної грузинської опозиції стати прем'єром після перемоги на парламентських виборах 31 жовтня», каже Саакашвілі.

За словами Саакашвілі, він готовий бути «перехідним» прем'єром, тобто зайняти цей пост не на повний термін, а на стабілізаційний період, допоки його команді не вдасться подолати «глибоку кризу» в Грузії. Також політик прокоментував можливий приїзд до Грузії. «Я приїду на умовах, які не викличуть суперечок, я дійсно не збираюся приходити до влади в результаті заворушень», зазначив він.

При цьому політик говорить, що для нього «долі України та Грузії нероздільні» і поки він знаходиться в Україні та продовжує виконувати функції голови виконавчого комітету Нацради реформ.

Раніше про плани Саакашвілі боротися за пост прем’єр-міністра повідомив лідер «Єдиного національного руху» Григол Вашадзе. «Саакашвілі має повернутися в Грузію, він повинен зустрітися зі своїм народом. Саме тому «Рух» та всі партії об’єднаної опозиції вирішили висунути його кандидатуру на пост прем’єр-міністра», — заявив Вашадзе.

Про намір повернення на батьківщину експрезидент Грузії вперше оголосив 27 серпня. На заяву Саакашвілі, зі свого боку, відповіла чинна влада Грузії. Тоді міністр юстиції Теа Цулукіані нагадала політику про те, що він засуджений і оголошений у розшук і після прибуття на кордон, Саакашвілі чекають правоохоронці.

Парламентські вибори в Грузії заплановані на 31 жовтня. 4 вересня Центрвиборчком Грузії повідомив про завершення реєстрації політичних партій, які виявили намір взяти участь в парламентських виборах. Реєстрацію пройшли 66 політсил. 

Нагадаємо, у 2018 році суд першої інстанції у Грузії заочно засудив Саакашвілі до трьох років ув’язнення за перевищення службових обов’язків по справі про вбивство у 2006 році банківського службовця Сандро Гіргвліані — Саакашвілі тоді був президентом Грузії і помилував чотирьох колишніх співробітників поліції, які вбили Гіргвліані.