САП більше не шукає підозрюваних в справі «Роттердам+»

28 серпня у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили про закриття провадження у справі «Роттердам+» в частині щодо підозрюваних. Рішення аргументували вичерпанням можливостей отримати докази для встановлення винуватості підозрюваних в суді. Водночас в прокуратурі наголосили, що в повному обсязі кримінальне провадження не закрито і в ньому досі триває досудове розслідування.

ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова виступила із заявою, в якій привітала рішення САП. «Компанія очікує, що рішення прокуратури про закриття справи припинить безпідставні звинувачення, які завдають шкоди репутації компанії і її співробітників», — говорять у Ахметова. Влітку 2019 року НАБУ повідомило про підозру шістьом особам, причетним до запровадження формули. Серед них були у тому числі два топ-менеджери ДТЕК.

В НАБУ теж відреагували на закриття справи і заявили, що оскаржать рішення САП. Бюро нагадує, що розслідування справи знаходилося на завершальній стадії і, напротивагу САП, стверджує, що детективи зібрали всі необхідні докази для скерування її до суду.

«Прокурор САП — процесуальний керівник у справі — за весь час розслідування жодного разу не витребовував матеріали провадження для вивчення, не запитував у слідства, чи дійсно вичерпані можливості доказування, і два дні тому обговорював на нараді, як краще рухатись по справі», — кажуть правоохоронці. І додають, що тепер підозрювані можуть залишитись без покарання.

Формула «Роттердам+» запрацювала в Україні з травня 2016 року, коли НКРЕКП встановила тариф на електроенергію, яку виробляють українські ТЕС. У цей тариф у тому числі входила і вартість доставки вугілля з Роттердама до України. Звідси і назва — «Роттердам+».

Необхідність введення формули на той час пояснювали забезпеченням енергетичної безпеки України. Мовляв, оскільки українські ТЕС працюють на вугіллі, що надходить з окупованого Донбасу, необхідні альтернативні джерела поставок. Таким чином, планувалося, що в Україну зможуть поставляти вугілля і з міжнародної біржі в Нідерландах — в Роттердамі.

Але, за даними слідства, витрат на доставку та перевалку вугілля в Україну з портів у Європі так і не було, тобто вугілля на українські ТЕС надходило начебто з Донбасу, але за ціною, в яку була включена доставка з Роттердаму. В НАБУ кажуть, що через дію формули українці переплатили 18,8 млн грн.