SaveФОП. Під Верховною Радою підприємці протестують і ламають паркан
УНІАН

У столиці біля будівлі Верховної Ради України відбувається акція протесту «SaveФОП». Поліція Києва заявили про сутички та спроби протестувальників зламати паркан біля території ВР.

З початку дня біля Кабінету міністрів та ВРУ проходить акція протесту представників мікро- та малого бізнесу, а також бізнес-об'єднань та асоціацій з усієї України.

 «Учасники масових заходів почали ламати паркан, аби пройти на охоронювану територію. У результаті виникли короткотривалі сутички. Наразі затриманих немає. Інформація про потерпілих уточнюється», — повідомили у пресслужбі поліції Києва.

 

Перший сніг... на шоломах(((( Приватні підприємці змагаються за власне майбутнє з зевладою.

Posted by Олена Юріївна Лісовська on Tuesday, November 17, 2020

Правоохоронці зазначають, що втрутилися у ситуацію та відтіснили мітингувальників для відновлення правопорядку.

Поліцейські наголошують, що діям кожного з учасників, які вдалися до провокацій та вчинення правопорушень, буде надана правова оцінка.

«Закликаємо учасників заходу та їх організаторів негайно припинити вчиняти протиправні дії. Поліцейські у межах своїх повноважень присікатимуть будь-які прояви порушення вимог чинного законодавства та притягуватимуть винних осіб до відповідальності"», — підсумували у відділі комунікації поліції Києва

Наразі поліцейські затримали одного учасника мітингу — чоловіка з Тернопільської області.

Вимоги протестувальників

Нинішні події — продовження акції протесту «SaveФОП», яка відбувається у столиці біля будівлі парламенту другий день поспіль.

Учасники акції вимагають скасування «карантину вихідного дня», а також відстрочки введення обов’язкового використання касових апаратів.

Сьогодні парламентарі не ухвалили за основу законопроект щодо відтермінування касових апаратів для ФОПів, повідомляє УНН. За відповідний законопроект проголосували 17 народних депутатів України, чого не вистачило для його ухвалення. Проти проголосували 228 нардепів.

Як передає кореспондент УНІАН, поліція застосувала сльозогінний газ.

Правоохоронці буквально виводили демонстрантів під руки, щоб ті не потрапили в залу засідань. Подекуди люди виривалися з огороджувального кордону поліції та самотужки робили проби пройти до Ради.

Станом на 17:00 правоохоронці відтіснили мітингувальників від будівлі ВР, затриманих немає.

Зранку учасники акції перекрили рух вулицею Грушевського. Згодом поліція взяла під посилену охорону середмістя столиці.

«Народні депутати провалили голосування за законопроект по відміні РРО, на прийнятті якого наполягають ФОПи. У відповідь Податковий майдан, що зі вчорашнього дня пікетує перед будівлею Парламенту під гаслами #ПравоНаПрацю, почав штурм Верхової Ради. Поліція стримує протестувальників за допомогою сльозогінного газу, є затримані», — повідомляє Telegram-канал «Профспілкові новини».

Співорганізатор руху #SaveФОП Катіно Равлюк заявила: «Ми зібралися тут вже, напевно, у дев’ятнадцятий раз. Ми виборюємо своє право працювати на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності. Це поки що попереджувальна акція. Далі нас буде все більше».

ФОПи оголосили про безстрокову акцію за скасування законів, що передбачають, на їхню думку, «тотальну фіскалізацію, так званий «кешбек», та посилення звітності й обліку».

Увечері 3 листопада у ВР був зареєстрований законопроєкт №4313 «Про внесення змін до розділу ХХ «Прикінцеві та перехідні положення» Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг». Його авторами є народні депутати від різних фракцій на чолі з Разумковим.

Рада відправила на повторне читання законопроєкт про касові апарати для «спрощенців»