СБУ дала вказівку ТЦК переслідувати журналіста через його розслідування — «Слідство.Інфо»

Агенція «Слідство.Інфо» підозрює, що співробітник СБУ, ймовірно, у якості помсти дав вказівку представникам київського ТЦК вручити повістку їхньому журналісту Євгенію Шульгату.

1 квітня ввечері розслідувача зустріли представники Солом’янського ТЦК в Оболонському районі біля супермаркету у торговельному центрі. Зазначають, що військові знали ім’я і прізвище журналіста та заявили йому, що нещодавно Євгенію виповнилося 27 років і він не прийшов до військкомату оновити дані.

Шульгат зняв розмову з воєнкомами на відео, але повістки не взяв. Представники ТЦК пішли та зазначили, що фіксують відмову від повістки.

У цей час журналіст готував розслідування про керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка. Матеріал про посадовця оприлюднили 4 квітня. У ньому йшлося, що у дружини Вітюка знайшли придбану у грудні 2023 року квартиру за понад 20 млн грн, хоча в декларації посадовця зазначено, що за квартиру сплатили 12,8 млн грн. Шульгат вважає, що його зупинили в супермаркеті через те, що він працював над розслідуванням.

Відео з камер спостереження показали, що воєнкомів супроводжував чоловік у цивільному одязі. Саме за його вказівками представники ТЦК цілеспрямовано підійшли до журналіста.

Зі слів джерел, чоловік, що давав вказівки ТЦК, — це Олексій Володимирович Біленко, який працює у департаменті кібербезпеки СБУ, який очолює Ілля Вітюк. На дзвінки журналістів Біленко не відповідав, а після повідомлень у месенджерах заблокував їх. Журналісти планують подати заяву до поліції.

Також розслідувачам вдалося встановити представників Соломʼянського ТЦК, але ті від коментарів відмовилися.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Закликав ухилятися від мобілізації: СБУ викрила клірка УПЦ МП на Закарпатті