СБУ і податкова проводять обшуки на автозаправках Glusco
Європейська Бізнес Асоціація

СБУ і Державна податкова служба проводять спецоперацію на об'єктах мережі АЗС Glusco. Правоохоронці обшукують їх і вилучають документи та оргтехніку.

Про це пише видання enkorr з посиланням на співробітника центрального офісу компанії.

«У нас маски-шоу у всіх офісах, заправках, нафтобазах. Пломбують колонки і резервуари, відключають відеоспостереження», — заявив співрозмовник видання. Він уточнив, що силовики вилучають документацію і комп’ютери. За словами представника Glusco, «подекуди доходить до рукопашної».

Як пише видання, обшуки на Glusco проходять з посиланням на рішення слідчого судді Київського районного суду Харкова Садовського від 26 лютого і 1 березня. Суд дозволив СБУ і податковій обшуки й вилучення документів та оргтехніки у ТОВ «Глуско Рітейл». Вони шукають речі та документи, пов’язані з діяльністю ТОВ «Глуско Україна» і підконтрольних їй підприємств.

Триває  розслідування кримінальних проваджень, розпочатих 30 січня 2019 року.

Правоохоронці цікавляться незаконним виробництвом та зберіганням підакцизних товарів, ухиленням від сплати податків і легалізацією доходів, отриманих незаконним шляхом.

На своєму сайті СБУ написала повідомлення про обшуки без зазначення назви компанії: «правоохоронці задокументували організацію протиправної схеми обігу та реалізації неякісних нафтопродуктів. У такий спосіб організатори свідомо ухилялися від сплати податків до держбюджету, чим завдали збитків у великих розмірах».

Передісторія

У 2016 році компанія Glusko стала оператором проєкту поставок дизпалива нафтопродуктопроводом Самара — Західний напрямок. Кінцевим бенефіціаром компанії є Нісан Моїсеєв.

У 2017 році журналісти програми «Схеми» зафіксували Моїсеєва разом з українським олігархом і політиком Віктором Медведчуком в аеропорту Київ (Жуляни). Журналісти зафіксували їх спільний приліт до Києва на чартері Медведчука. До цього Моїсеєв спростовував причетність Медведчука до своїх компаній, пише «Радіо Свобода».

Як писав enkorr в січні 2019 року, мережу Glusco взяли під спільне управління Unimex і група компаній Wexler. Wexler Group є найбільшим імпортером дизпалива нафтопродуктопроводом ПрикарпатЗахідтранс (Самара — Західний напрямок), а також координатором залізничного наливу «трубопровідного» ДП в Новограді-Волинському. Власником Wexler Group є Петро Белз.

В грудні 2016 року Антимонопольний комітет України дозволив компанії Glusco Energy SA (Швейцарія) купити більше 50% акцій Rosneft Management Company Ltd. і Fargrade Ltd.

21 грудня 2017 року «Роснефть» повністю вийшла з роздрібного ринку України, завершивши продаж 100% акцій Rosneft Management Company.

Справа про держзраду. Віктора Медведчука допитали в СБУ — ЗМІ