СБУ ліквідувала чотири канали нелегального виїзду «ухилянтів» з України

Правоохоронці виявили чотири канали нелегального виїзду з України військовозобов’язаних.

Про це повідоми у пресслужбі СБУ.

Зокрема, вісьмох організаторів нелегального перетину кордону затримали у Дніпрі, в Одеській і Закарпатській областях.

За суму від $1,8 до $7 тис. зловмисники «гарантували» чоловікам виїзд за межі України за підробленими документами або поза встановленими пунктами контролю. Сума «послуги» залежала від терміновості і способів перетину кордону.

У Дніпрі зловмисник намагався організувати виїзд ухилянтів під виглядом осіб з інвалідністю.  Для цього він робив фейкові довідки про непридатність до військової служби та наявність групи інвалідності, які знайшли у зловминсника під час обшуку. Шахрай не спілкувався із «змовниками» через месенджери та електрону пошту, а також особисто не зустрічався з ними. Для комунікації та передачі грошей злочинець використовував лише особисті зв’язки.

Дві злочинні схеми ліквідували на Одещині. Одну організували за сприяння місцевого посадовця. Його знайомий-посередника через інтернет-месенджери шукав охочих нелегально перетнути кордон. Правоохоронці затримали злочинців відразу після отримання грошей від чергового втікача та при спробі його незаконного переправлення кордон.

Інша схема полягала в тому, що двоє мешканців Болградського району пропонували місцевим жителям призовного віку «допомогу» у перетині кордону поза пунктами пропуску. Їх затримали на передачі грошей та спробі переправити «замовника» за кордон.

У Закарпатській області викрили злочинне угруповання мешканців Рахівського району, які допомагали «ухилянтам» перебиратися через річку поблизу державного кордону. Для прихованого «супроводу» своїх клієнтів вони через тепловізор відстежували пересування прикордонників.

Усім фігурантам повідомлено про підозри та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

ДСПУ затримала «ухилянтів», які тікали за кордон повз стадо з кабанами (відео)