СБУ нейтралізувала групу російського гру, що планувала захоплення влади в Одесі (фото)

Військова контррозвідка Служби безпеки України та ДБР провели спецоперацію в Одесі, в ході якої було нейтралізовано оперативно-бойову групу воєнної розвідки рф. Затримано керівника цієї групи та його «праву руку».

Про це інформує пресслужба СБУ.

У затриманих вилучено понад 70 одиниць вогнепальної зброї з оптичними прицілами, боєприпаси, бронежилети, шоломи, балістичні окуляри та інше тактичне спорядження.

Зловмисники отримали інструкції від російської спецслужби ще на початку повномасштабного вторгнення і готувалися до силового захоплення держустанов в Одеській області. Їхні плани включали штурм адміністративних будівель і атаки на Сили оборони України з тилу, якщо російські війська наблизяться до Одеси.

Після невдач росії на фронті група перейшла в режим очікування та була активована влітку 2024 року для виконання нових таємних завдань. Однак СБУ вчасно задокументувала їхню підривну діяльність і знешкодила бойовиків одразу після активації.

Керівником групи був 49-річний мешканець тимчасово окупованого Криму, який після захоплення півострова переїхав до Одеси. Під прикриттям громадських організацій він почав формувати загони бойовиків, які офіційно займалися питаннями військової історії, екології та юриспруденції. Насправді вони створили підпільні групи снайперів, розвідки, зв’язку та штурмовий загін.

У разі захоплення Одеси учасники групи розраховували отримати «посади» в окупаційній адміністрації рф. До складу угрупування було завербовано понад 20 осіб, які підпорядковувалися своєму керівнику за військовою ієрархією.

«Під час обшуків, окрім зброї та спорядження, було вилучено інструкції з підривної діяльності, холодну зброю з логотипом спецслужб рф та комп’ютерну техніку з доказами злочинів — йдеться в повідомленні.

Затриманим повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109 (змова на насильницьке повалення конституційного ладу) та ч. 1, 3 ст. 260 Кримінального кодексу України (створення незаконних збройних формувань).

Їм загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Дрони СБУ атакували військовий аеродром «Шайковка» в рф, де базуються Ту-22М