СБУ офіційно оголосила Шарію підозру в держзраді
Блог Шарія

Блогеру і політику Анатолію Шарію, який проживає в Іспанії, СБУ повідомила про підозру за статтею про державну зраду і порушення рівноправності громадян.

Служба пише на своєму сайті: «На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур».

Служба стверджує, що докази слідства підтверджені експертними дослідженнями, які встановили, що в інтерв’ю та виступах Шарія наявні «факти його підривної діяльності проти України».

На думку СБУ, з 2012 року через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телеканали він сприяв державним та неурядовим структурам РФ у проведенні спеціальних інформоперацій.

Пропагандист, пишуть правоохоронці, дискредитував державну політику України, «умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на Сході країни».

Метою Шарія СБУ вважає загострення й дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації. Також він, на думку служби, розпалював міжетнічні й міжконфесійні конфлікти.

Пропагандою Шарія активно користовувалися російські ЗМІ. Наприклад, телеканали основної пропагандистської державної компанії ВДТРК («Россия 24», «Россия 1») і телеканал Міністерства оборони РФ  «Звезда».

Шарія підозрюють у скоєнні злочинів за ч. 1. ст. 111 «Державна зрада» і ч. 1. ст. 161 «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками».

Передісторія

У липні 2020 року Окружний адмінсуд міста Києва відкрив провадження про заборону діяльності політичної партії «Партія Шарія».

У грудні Шарій, який зараз проживає в Іспанії, похвалився, що виграв позов у якогось ТОВ «Українська правда», яке, як пише УП, не має жодного стосунку до однойменного інтернет-видання.

Національне агентство з питань запобігання корупції не змогло у листопаді 2020 року перевірити інформацію про фінансування «Партії Шарія» через рішення Конституційного суду, який визнав неконституційними окремі повноваження агентства.

Свій до свого по своє. Чому почалася внутрішня війна в СБУ?