СБУ передала до суду справу щодо митрополита УПЦ МП Іонафана (фото)

Служба безпеки скерувала до суду обвинувальний акт стосовно керівника однієї з єпархій УПЦ МП у Вінницькій області.

СБУ не назвала прізвище обвинуваченого, проте проілюструвала свій пресреліз фотографіями з обшуків у митрополита Тульчинського та Брацлавського Іонафана (Єлецьких). Також спецлужба опублікувала вітальний лист з нагоди Великодня від імені Іонафана до московського патріарха Кирила.

За даними слідства, священнослужитель поширював серед вірян пропагандистські листівки, у яких закликав до захоплення влади та зміни меж державного кордону України.

Також на одному із сайтів РПЦ він розміщував публікації на підтримку російських окупантів та їхніх воєнних злочинів.

Під час обшуків за місцем проживання митрополита та у релігійних спорудах правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинних дій, а також прокремлівські агітки та літературу.

Дії фігуранта кваліфіковано за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ▪️ ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ▪️ ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ▪️ ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ▪️ ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

У разі доведення вини у суді митрополиту загрожує до 8 років в'язниці.

Нагадаємо, СБУ провела обшуки у митрополита Іонафана ще 11 жовтня. 7 листопада йому повідомили про підозру. За даними LB.ua, 28 грудня президент Володимир Зеленський призупив громадянство 13 священників, зокрема і Іонафана. За інформацією видання, підставою стала наявність у митрополита російського паспорта.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Суд засудив до 12 років в'язниці священника УПЦ (МП), який шпигував для росіян