СБУ передало до суду першу справу проти Медведчука

Слідчі СБУ і ДБР завершили розслідування першої справи проти Віктора Медведчука та передали її матеріали до суду.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Провадження охоплює період із 2015 по 2020 роки, а підозрюваними в ньому проходять Медведчук та його колега по фракції ОПЗЖ Тарас Козак.

Справа стосується

  • незаконної передачі спецслужбам рф інформації про секретний підрозділ ЗСУ
  • розробки антиукраїнського проекту «Промінь»
  • завдання шкоди економічній безпеці України за рахунок сприяння рф у незаконному видобутку нафти та газу у Прикерченському регіоні

За даними слідства, у 2015 році Медведчук передав представникам рф відомості та документацію для незаконного видобутку нафти і газу у Прикерченському шельфі Чорного моря у виключній (морській) економічні зоні України. Ресурси цього родовища у грошовому еквіваленті складають понад 38 мільярдів гривень.

Також він надавав росії консультативну допомогу у розгортанні серед українців мережі впливу та розповсюдження антиукраїнських наративів РФ, а також передава ворожим спецслужбам інформацію про дислокацію секретного підрозділу Міноборони.

Відповідно до цього Медведчука обвинувачують у вчинення держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Як і де спіймали Медведчука. Голова СБУ розповів про зірвані плани ФСБ