СБУ повідомила про підозру наміснику лаври УПЦ (МП) Павлу (оновлено)

Слідчі Служби безпеки вручили підозру наміснику Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ МП митрополиту Павлу (Лебідю). Про це пише Суспільне з посиланням на джерела в СБУ.

За даними виданням, його підозрюють у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі (с. 161 ККУ) та у поширенні матеріалів, які виправдовують російську агресію  (ст. 436-2 ККУ).

Отримання повідомлення про підозру підтвердив також і сам Павло. Його заяву опублікувало російське держагенство РИА Новости.

Митрополит розповів, що слідчі прийшли о 7:30, а зараз у його резиденції проходять обшуки.

«Казали, що я проклинав президента. Ніколи у житті цього не було і не буде. Ні дітей, нікого абсолютно я не проклинав. Але ж я сказав слова Євангелія, що «наші сльози не впадуть на землю, а впадуть на голову тих людей, які роблять ці чвари». Я не казав хто робить, що робить. Я процитував Євангеліє», — сказав Павло.

На останок він заявив, що зараз «гонять церкву, гонять лавру».

Нагадаємо, 30 березня митрополит Павло звернувся із погрозами до президента Володимира Зеленського у зв'язку із розірванням договору про оренду будівель Лаври монастирем УПЦ (МП).

«Кажу вам, пане президент і усій вашій сворі, що сльози наші не впадуть на землю. Вони впадуть вам на голову. Сьогодні ви думаєте, що, увійшовши у владу на наших спинах і нашому бажанні, можете з нами так чинити. Господь не простить ні вам, ні вашій родині цей вчинок. Тому що в ці хвилини 220 людей викинуті вами на вулицю», — заявив він.

Оновлено

У пресслужбі УПЦ (МП) повідомили, що Павлу повідомили про підозру у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі (ст. 161 ККУ). Мова йде про його висловлювання щодо ПЦУ і Константинопольського патріархату у відеозверненні «Просимо справедливості для нашої Церкви» від 30 березня. 

На 12:00 митрополита викликали на допит, після чого буде вирішуватись питання про обрання міри запобіжного заходу.

Оновлено

В СБУ розповіли, у чому підозрюють намісника лаври. Слідство встановило, що Павло (Лебідь) у своїх публічних виступах «неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії країни-агресора».

На підставі зібраних доказів митрополити повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Наразі за місцями його проживання та тимчасового перебування проводяться слідчі дії.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Конфлікт навколо Києво-Печерської лаври: історія питання