СБУ проводить перевірку «1+1». Влада хоче дізнатися, хто є бенефіціаром і впливає на канал

Служба безпеки України проводить перевірку телеканалу «1+1». Спецслужба перевіряє, хто має вплив на інформаційну політику телеканалу.

Про це в інтерв'ю «РБК-Україна» заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

За словами Подоляка, цей телеканал «грає в політику», однак це, мовляв, нормально для конкурентного медійного середовища.

«Проводиться комплексна перевірка по «1+1», в тому числі СБУ, у зв'язку з обов'язковим розкриттям основних бенефіціарів телемовників. Вони повинні перевірити, хто є бенефіціаром, який вплив на управління виявляється, який вплив на інформаційну політику з певним пакетом акцій», — заявив Подоляк.

За словами Подоляка, в ОПУ поки не бачать потреби застосовувати санкції щодо каналів «Прямий», 5-й і «НАШ».

Я поки що зовсім не бачу зв'язку між закритими каналами Медведчука і тими ж каналами «Прямий», 5-й, «НАШ» і так далі. Так, ідеологічно ці канали виглядають дуже дивно, особливо канали з пулу Порошенка

Він висловив думку, що хоч ці канали не завжди відповідають ідеології держави, однак у них є своя аудиторія.

При цьому Подоляк нагадав, що санкції проти каналів Медведчука впровадили, в тому числі, через фінансування з боку ОРДЛО і РФ.

«Канали Медведчука — це історія фінансування з боку держави-агресора і незаконних військових утворень на непідконтрольній Україні території. Тобто, це пряма загроза національній безпеці. Канали пулу Порошенка — це швидше питання чисто естетичне, наскільки можна перебувати в ямі ненависті, а не на горі творення», — підсумував він. 

При цьому він не бачить проблеми в нині існуючих каналах, включаючи пул Порошенка, крім пулу Медведчука.

«Вони ідеологічно можуть подобатися або не подобатися. Але всі вони — проукраїнські канали, за винятком пулу Медведчука», — зазначив Подоляк.

Раніше ЗМІ писали, що дружина Медведчука Оксана Марченко має частку в структурі медіагрупи «1+1». Вона, згідно з декларацією нардепа, є власницею компанії, яка присутня також у структурі власності «1+1» та володіє 8,22% акцій телеканалу. Про це заявив адвокат Медведчука Ігор Кириленко, якого цитує пресслужба «ОПЗЖ».

Програма «Схеми: корупція в деталях» повідомила, що голова політради партії «Опозиційна платформа — За життя» і кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук вказав у своїй майновій декларації за 2019 рік компанію, яка фігурує у структурі власності ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1».

Відповідно до інформації, яку вказав Медведчук у своїй майновій декларації, його дружина Марченко — кінцева бенефіціарна власниця компанії Bolvik Ventures Ltd із Британських Віргінських островів. Ця фірма через ланцюжок інших компаній має у власності 24,66% у ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1».

У 2020 році СБУ проводила обшуки на телеканалі «1+1» у зв'язку з прослуховуванням тодішнього прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Тоді Зеленський допустив, що після обшуків можливий конфлікт з власником телеканалу Ігорем Коломойським.

«Донские угли». Канали Медведчука фінансуються з компанії в ОРЛО