СБУ та НАБУ затримали мера Мукачева та голову Мукачівської райради

Співробітники СБУ та НАБУ затримали міського голову та голову районної ради на Закарпатті на зловживанні службовим становищем з метою продажу за заниженою вартістю земельної ділянки комунальної власності площею понад 3 га.

Про це повідомили пресслужби силових відомств.

За даними місцевого журналіста Віталія Глаголи, мова йде про мера Мукачева Андія Балогу та голову Мукачівської районної ради Михайла Ланьо.

За даними слідства, мер забезпечив прийняття на сесії міськради рішення про продаж ділянки у центрі міста приватному товариству, фактичним контролером якого є голова районної ради.

Крім того, з метою отримання «потрібної» експертної грошової оцінки ділянки власникам компанії-оцінювачки надали хабара. У результаті землю, ринкова вартість якої становить 84,6 млн грн, продали усього за 9,6 млн грн. Збитки територіальній громаді становлять 74,9 млн грн.

В СБУ заявили, що організував схему голова районної ради, який є «впливовим авторитетом у кримінальному середовищі регіону». У минулому він двічі обирався народним депутатом, зокрема від «Партії регіонів». Ланьо як раз двічі був депутатом Верховної Ради, а ЗМІ пишуть, що у кримінальному середовищі має прізвисько «Блюк».

За даними Глаголи, затримання пов‘язане з корупційною схемою продажу стадіону «Авангард» у Мукачеві.

У жовтні 2023 року СБУ та НАБУ вже проводили обшуки у цій справі, але тоді нікого з посадовців не затримували.

Також затримано ексначальника відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради. Крім того, двом власникам компанії-оцінювачки та оцінювачу, готується повідомлення про підозру.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Миколі Тищенку повідомили про підозру за напад на ексвійськового у Дніпрі (фото)