СБУ встановила винних у злочинах на Каховській ГЕС і Північнокримському каналі
СБУ

Служба безпеки України заявила, що встановила хронологію і деталі підриву рф Північнокримського каналу, а також злочинів на Каховській ГЕС.

СБУ ідентифікувала двох російських військовослужбовців, які віддали злочинні накази. Це — генерал-майор Михаїл Ясніков, заступник командуючого Чорноморського флоту рф з матеріально-технічного забезпечення, та полковник Дмитро Марков, командувач 11 окремої інженерної бригади.

Обох військових підозрюють у порушенні законів та звичаїв війни, оскільки дії окупантів зашкодили водозабезпеченню регіону та завдали значних збитків довкіллю і Україні.

Слідство встановило, що 24 лютого 2022 року росіяни:

  • захопили адміністративні будівлі та споруди Каховської ГЕС і взяли у заручники персонал;
  • унеможливили функціонування гідроелектростанції у штатному режимі;
  • зруйнували автодорожній міст, позбавивши об’єкт життєво необхідної логістики;
  • здійснили низку підривів споруд Північнокримського каналу, щоб подати воду до тимчасово окупованого  Криму.

Наказ про захоплення об'єктів віддав генерал-майор Ясніков, а підривами керував полковник Марков. Досудове розслідування щодо військових завершено, обвинувальний акт направили до Жовтневого районного суду міста Кривий Ріг.

Нещодавно СБУ затримала російського агента, який коригував ракетні удари по Запоріжжю за обіцянку «керівної посади» в разі окупації міста.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Кримський міст — це незаконне будівництво, такі об'єкти мають бути знищені — Подоляк