СБУ вважає монополію MasterCard і Visa в Україні загрозою нацбезпеці
Mastercard

Служба безпеки України (СБУ) вважає загрозою національній безпеці завищену комісію еквайрингу та монопольне становище міжнародних платіжних систем MasterCard і Visa в Україні.

У листі заступника голови СБУ Сергія Андрущенка до голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева міститься заклик законодавчо обмежити комісію платіжних систем.

«Наявна в СБУ інформація свідчить про формування загроз національній безпеці держави у банківській сфері внаслідок завищеної комісійної винагороди за еквайрингові послуги та монопольного становища міжнародних платіжних систем MasterCard і Visa на вказаному ринку», — йдеться в тексті листа, оприлюдненого радником профільного комітету ВРУ Олександром Карповим.

 

Україна має таланти #СБУ #інтерчендж #еквайринг #дебіли_bl

Posted by Alexandr Karpov on Monday, April 12, 2021

Згідно з документом, за даними Нацбанку, частка MasterCard та Visa в Україні становить 67% і 32% операцій відповідно, тоді як монопольним вважається становище, коли на одному ринку не більш як трьом суб’єктам належить понад 50%.

«Таким чином, відповідно до закону, становище двох зазначених платіжних організацій має всі ознаки монополії», — зазначають в СБУ.

У спецслужбі також зазначили, що вказані платіжні системи самостійно встановлюють розмір комісії за транзакції, що зараз складає від 1,7% до 3% за операцію.

«В Україні розмір комісійної винагороди за еквайрингові послуги в сім разів перевищує встановлений розмір ставок за таку винагороду в країнах ЄС», — говориться в документі.

Найбільший український банк «Приватбанк» виступив проти законопроєкту, що передбачає обмеження ставок банківських комісій. У разі ухвалення цього документу, у фінустанові прогнозують мільярдні втрати для держбюджету. Законопроєкт також може нашкодити діяльності таких платіжних систем як Apple Pay и Google Pay.

Іспанський сором. Регулювання комісії за обслуговування платіжних карток — це подарунок ритейлерам чи споживачам?