СБУ затримала агента рф, який шпигував за Силами оборони на Покровському напрямку

Служба безпеки затримала на Донеччині агента воєнної розвідки рф. Зловмисник шпигував за Силами оборони на найгарячішому напрямку фронту — Покровському.

Про це повідомили в СБУ.

Фігурантом виявився працівник місцевого гірничого підприємства, якого у липні 2024 року дистанційно завербувала російська спецслужба. З того часу він розвідував геолокації штабів та укріпрайонів українських військ, які залучені до захисту райцентру.

Особливу увагу агент звертав на вогневі позиції важкої артилерії ЗСУ, що тримає під вогневим контролем штурмові групи окупантів. Також він намагався виявити пункти базування підрозділів СБУ, які проводять у цьому районі контрдиверсійні заходи та виконують інші спеціальні та бойові завдання.

Під час розвідувальних вилазок агент поводив себе як пересічний мешканець прифронтової громади, який їздив на роботу на місцеву шахту. Але під час таких поїздок він приховано фіксував розташування українських військ та позначав відповідні координати на гугл-картах.

Для зв’язку з російською спецслужбою фігурант спершу використовував анонімний акаунт у месенджері. Згодом він перейшов на комунікацію зі своїм російським куратором через заборонені соцмережі рф.

СБУ викрила агента на початковому етапі його шпигування. Його затримали.

Під час обшуків у затриманого вилучили мобільний телефон та сім-карти, які він періодично змінював для конспірації зв’язку з окупантами.

Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України.

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Перед судом постануть колишні керівники СБУ та посадовці ФСБ рф у справах щодо Майдану