СБУ затримала блогерів, які намагалися зірвати мобілізацію та під час стрімів зливали позиції ЗСУ (фото)
СБУ

Служба безпеки викрила на Київщині ще п’ятьох блогерів, які здійснювали інформаційно-підривну діяльність на користь рф. Вони знімали провокативні стріми, писали фейкові публікації про військовослужбовців та представників військкоматів.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Один зі зловмисників їздив на власному авто та проводив прямі трансляції в YouTube поблизу місць перебування військових ЗСУ у столиці. Він не тільки показував локації бійців, а й оприлюднював про них фейки у своїх коментарях.

Ще один фігурант — водій таксі у Києві. Він адміністрував цілу мережу анонімних Telegram-каналів, які були замасковані під рекламні сервіси та продаж продуктів. За допомогою них він поширював кремлівські наративи щодо мобілізації в Україні та інформацію про місцезнаходження посадовців військкоматів.

Третій зловмисник з Києва на своїх сторінках у соцмережах закликав до зриву мобілізації через силовий опір представникам ТЦК.

Їхній контент масово «підхоплювали» російські пропагандисти для підготовки постановочних сюжетів, зокрема для міжнародної аудиторії.

Ще двоє мешканців Київщини надавали ворогу дані про місця дислокації українських захисників у спеціалізовані групи і чат-боти у месенджерах. Частину таких інтернет-ресурсів координували з території рф. Ці координати росіяни могли використати для здійснення ударів по місцях перебування Сил оборони.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили всім п’ятьом фігурантам про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період). Триває розслідування, зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Житель Кропивницького хотів за допомогою вебкамери коригувати удари до ЗСУ — СБУ