СБУ затримала «розконсервованого» агента воєнної розвідки рф (фото)

Служба безпеки затримала агента російської воєнної розвідки, якого «розконсервували» для полювання на українську ППО

Агент почав працювати на російські спецслужби ще під час проживання у Мурманську до повномасштабної агресії.

В Україну він прибув напередодні 24 лютого 2022 року під «легендою» продавця побутової та паливно-мастильної хімії. Тривалий час агент перебував у статусі «сплячого агента», щоб облаштуватись на новому місці та «розкрутити» власне бізнес-прикриття.

За даними воєнної контррозвідки СБУ, восени 2023 року російська розвідка «розконсервувала» свого агента. Під виглядом комерційних поїздок він «курсував» по території Київщині і Черкащини, де шукав об'єкти ППО. Особливо його цікавили ЗРК NASAMS та Patriot.

Росіянин використовував морський бінокль та монокль з високою роздільною здатністю, а також встановив у власному авто приховану відеокамеру.

Розвіддані у вигляді медіафайлів та геолокацій підрозділів ЗСУ агент мав передати своєму російському куратору для здійснення синхронних повітряних ударів по Україні.

Однак контррозвідка його своєчасно викрила. Після поетапного документування російського агента затримали у київській квартирі.

Також СБУ встановила особу його «куратора» — кадрового співробітника головного управління генштабу збройних сил росії.

Затриманому вже повідомили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 ККУ. Стаття 114-2. Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення озброєнь ЗСУ.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Польща готова розмістити американську ядерну зброю на своїй території — Дуда