СБУ затримала шахраїв, які ошукали громадян ЄС на 160 млн гривень

СБУ затримала шахраїв, які з лютого 2022 року ошукали понад тисячю жителів ЄС на загальну суму 160 млн у гривневому еквіваленті. Операція проводилася спільно з Нацполіцією та правоохоронними органами Чехії.

За даними слідства, зловмисники розміщували на популярних інтернет-магазинах оголошення про «продаж» популярних товарів за «привабливою» ціною. Для оформлення замовлення покупцям пропонували перейти за фішинговим посиланням, де вони вносили реквізити своїх банківських карток.

Далі, користуючись цими даними, шахраї виводили кошти з рахунків.

Організатором схеми виявився мешканець Києва, фахівець у сфері ІТ. Своїх спільників він підшукував через власні зв’язки, а також на платформі Darknet.

Лідера угрупування разом зі спільником затримали в Україні, а ще 17 учасників злочинної групи — у країнах ЄС. Серед них були громадяни Білорусі.

Затриманим в Україні повідомили про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 1 ст. 255 та ч. 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. ч. 3, 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28 та ч. 4 ст. 190 (організація заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, у складі злочинної організації).

Суд обрав їм запобіжний захід — тримання під вартою без права внесення застави.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ викрила в’язнів, які виманювали гроші у родичів українських військовополонених