СБУ затримала у Харкові інженерів, які допомагали модернізувати російські АЕС (фото)

Служба безпеки затримала у Харкові шістьох інженерів-проектувальників, які працювали на російську держкорпорацію Росатом. .

На замовлення окупантів вони розробляли науково-дослідну та проектну документацію для модернізації російських атомних станцій — Курської, Ростовської, Нововоронезької та Балаковської.

Також росіяни планували залучити своїх поплічників до роботи на окупованих територіях. Вони мали допомогти повністю інтегрувати Запорізьку АЕС до енергетичної системи рф.

Однак СБУ вчасно викрила посібників росіян і затримала їх на етапі підготовки проектної документації для агресора.

За даними слідства, основним фігурантом провадження є керівник проектної організації у Харкові. Посадовець налагодив контакт з рашистами через свого родича – власника російської компанії, яка виконує підряди «росатома».

За співпрацю з окупантами фігуранти одержували з росії винагороду у криптовалюті. Кошти надходили на криптогаманці підставних осіб, які потім обготівковували отримані суми і передавали їх проектантам.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили всім шістьом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Кібератака на «Київстар»: СБУ встановила винних та готує матеріали для Гааги