СБУ заявила про ліквідацію ботоферми, яка поширювала фейки про керівництво держави

Правоохоронці ліквідували мільйонну ботоферму, створену для дискредитації керівництва нашої держави та розхитування суспільно-політичної ситуації. Про це повідомляють пресслужби СБУ та Нацполіції.

В СБУ останніми «операціями» ботоферми назвали поширення контенту про нібито конфлікт між керівництвом ОП і Головнокомандувачем ЗСУ, а також проведення кампанії з дискредитації першої леді. В Нацполіції додали, що вона також займалася «мінуванням» адміністративних та державних установ.

Також повідомляється, що пропагандистські «потужності» цієї ботоферми використовували представники російських спецслужб для поширення фейків щодо ситуації з фронтів.

За даними слідства, керував діяльністю ботоферми громадянин рф, який проживав у Києві і позиціонував себе як «політичний експерт». При цьому «він організував інформаційно-підривну діяльність на замовлення однієї з вітчизняних політсил». Українська правда з посиланням на свої джерела пише, що мова йде про партію «Європейська солідарність».

«Для координації злочинних дій був на «зв’язку» з нинішнім народним депутатом, що входить до близького оточення колишнього керівництва нашої держави», — зазначили в СБУ.

ботоферма

Правоохоронці повідомляють, що «політтехнолог» створив спеціальне програмне забезпечення, за допомогою якого учасники групи керували анонімними акаунтами в найбільш популярних соцмережах.

Також, як кажуть в СБУ, «політексперт» неодноразово оприлюднював деструктивну пропаганду від свого імені, особисто виступаючи на медіа-ресурсах, підконтрольних його «кураторам».

Усього ботоферма налічувала більше 1 млн власних ботів, а також численні групи в соцмережах з аудиторією майже 400 тис. користувачів.

ботоферма

Для маскування протиправної діяльності відповідне обладнання розмістили у різних містах – Києві, Харкові та Вінниці.

Під час обшуків правоохоронці вилучили:

▪️ апаратно-програмний комплекс, який забезпечував функціонування ботоферми;

▪️ 5000 сім-карт, які зловмисники використовували для створення та подальшого ведення технічних акаунтів;

▪️ 200 «Proxy»-серверів для підміни ІР-адрес та уникнення блокування відповідних інтернет-ресурсів.

Оновлено

Нардеп Ірина Геращенко заявила, що «Європейська солідарність» не має жодного стосунку до діяльності ботоферми.

«Європейська Солідарність вітає роботу украінських спецслужб по боротьбі з гібридними інформаційними загрозами і ліквідації так званих ботоферм, через які ворог просуває в соцмережах свої наративи. В той же час «Європейська Солідарність» категорично спростовує будь яку причетність до будь яких так званих ботоферм, тим більше проросійських , про викриття якої повідомила СБУ», — написала вона у Facebook.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ затримала киянина, який допоміг втекти за кордон 20 призовникам