Ще не повстання, але потужні протести в РФ. Дві тисячі затриманих по всій Росії
Fontanka.ru

23 січня в десятках міст Росії пройшли масові протести на підтримку Олексія Навального, який з 18 січня перебуває в СІЗО. В ході протестів в різних містах затримали понад дві тисячі осіб, в тому числі 700 людей у Москві.

Це випливає з даних карти, підготовленої «ОВС-Інфо» і «Медузою». На момент публікації новини в містах Росії затримали 2088 осіб.

«Це рекорд за всю роботу «ОВС-Інфо», — повідомили представники організації, яка з грудня 2011 року збирає дані про затриманих на акціях протесту.

В Москві силовики затримали, на момент цієї публікації, приблизно 700 осіб.

Також у столиці РФ, за даними РІА Новини і ТАСС, на акції протесту постраждали близько 40 силовиків. Слідчий комітет організував перевірки через застосування насильства по відношенню до співробітників правоохоронних органів під час акції протесту в Москві.

Державне агентство РІА Новини повідомило, що в Москві постраждали 39 співробітників правоохоронних органів. Агентство відзначило, що силовики отримали несерйозні травми. ТАСС в свою чергу повідомляє про 42 постраждалих.

Севастополь протестував теж

В Севастополі в окупованому Криму люди також вийшли на мітинг, повідомляє Telegram-канал «Как там Крым». Поліція спершу намагалася мирно зупинити акцію і просила натовп розійтися.

У центрі площі зібралися близько сотні людей, ще приблизно стільки ж стояли по краях на тротуарах. Серед присутніх були й ті, хто підтримував окупаційну владу, вони намагаються переконати учасників акції. Були суперечки між сторонами.

Акція протесту в Севастополі в перші ж хвилини перетворилася в суперечку між прихильниками Навального і чоловіком, який нібито приїхав з ОРДЛО, де воював проти українців. Він сказав, що живе на чотири тисячі рублів і не хоче зміни влади.

Протестувальники водили хороводи і скандували «Леха, виходь!».

Потім поліцейські затримали й відвезли в «бобику» дівчину і хлопця з плакатами. Всього в Севастополі вісім затриманих на мітингу — це ті, хто більше за всіх кричав і в кого були плакати. Через дві години з початку акції майже всі учасники розійшлися.

В акції «Свободу Навальному!» в Москві беруть участь як мінімум 40 тисяч осіб — оцінка  Reuters

Агентство називає акцію одним з найбільших неузгоджених заходів, які пройшли в Москві за останні роки.

У поліції Москви повідомили тим часом, що на акцію вийшли близько чотирьох тисяч чоловік (що зовсім різниться з даними Reuters).

За даними «ОВС-Інфо», загалом по всій РФ затримали 1955 чоловік.

Представник Навального анонсував нові акції протесту через тиждень

Керівник мережі регіональних штабів Олексія Навального Леонід Волков повідомив під час стріму, що в наступні вихідні прихильники Навального проведуть нові протестні акції.

Ми розуміємо, що організувати щось буде в тисячу разів важче, хоча б з тієї причини, що зараз майже всі наші регіональні координатори під адміністративним арештом. Ми в наступні вихідні будемо проводити масові заходи

Перебіг протестів

У Петербурзі протестуючі на Невському проспекті скандували «Путін злодій!»

Російські ЗМІ публікують відео жорстоких розгонів антиурядових демонстрацій як у Москві, так і в інших містах РФ, де у суботу відбуваються масові акції протесту.

Співробітники правоохоронних органів РФ зачистили Пушкінську площу в Москві, де проходила акція на підтримку арештованого опозиціонера Олексія Навального.

Силовики також перекрили прохід до деяких довколишніх вулиць і провулків.

На Трубній площі в Москві кинули димову шашку. Проїжджу частину накрило димом.

ТАСС повідомляє, що це нібито один з протестуючих розпорошив газовий балончик в співробітників поліції, в результаті чого «одному з них стало погано».

У Петербурзі під час акції протесту співробітник поліції вдарив жінку, яка запитала, навіщо поліцейські затримали молодого чоловіка. Про це повідомляє «Фонтанка», яка опублікувала відео того, що сталося.

Жінку, яку вдарив ногою співробітник ОМОН в Санкт-Петербурзі, відвезли на машині швидкої допомоги, повідомляє «ОВС Інфо».

Дружину Навального Юлію випустили з відділку поліції

Юлія Навальна в суботу опублікувала фото з автозаку. Її затримали під час масових акцій протесту.

Пізніше російські ЗМІ з посиланням на адвоката Навальної Володимира Вороніна написали, що її звільнили через приблизно три години після затримання.

МЗС РФ заявляє, що посольству США доведеться пояснити публікацію «маршрутів протестів» на своєму сайті

Представникам посольства США потрібно пояснити МЗС РФ публікацію на сайті дипмісії маршрутів протестних акцій «Свободу Навальному!», які 23 січня відбуваються в російських містах. Про це заявила офіційний представник російського МЗС Марія Захарова, повідомляє «Інтерфакс».

Захарова зазначила, що напередодні акцій американське посольство в Москві не тільки опублікувало маршрути акцій, але і повідомило про «похід на Кремль». «Що це було: установка або інструкція? Про такі плани навіть організатори не заявляли», — сказала Захарова.

Ймовірно, Захарова має на увазі цю публікацію на офіційному сайті американського посольства. Вона являє собою попередження для всіх громадян США, які зараз знаходяться на території Росії, про заплановані протестні акції — з перерахуванням міст, часу і місця збору учасників протесту. У цьому тексті посольство закликало громадян США уникати участі в мітингах.

«Ці демонстрації можуть бути несанкціонованими. З урахуванням, ймовірно, значної присутності поліції і появи демонстрантів в інших міських районах, громадянам США варто уникати цих демонстрацій і будь-яких пов'язаних з ними заходів», — йдеться в повідомленні.

Що стосується «походу на Кремль», то в абзаці, присвяченому Москві, сказано, що учасники акції планують зібратися о 14:00 в районі Пушкінської площі і «пройти маршем в бік Кремля».

Тим часом в американському посольстві засудили дії російської влади щодо розгону протестувальників. Прессекретар російської дипмісії Ребекка Росс написала в своєму Twitter: «Ми спостерігаємо за повідомленнями про протести в 38 містах Росії, затримання більш ніж 350 мирних протестувальників і журналістів. США підтримують право всіх людей на мирний протест, свободу слова. Дії, що вживаються російською владою, обмежують ці права». Схоже повідомлення російською мовою опубліковано і в офіційному твіттері посольства.

У Москві учасники протесту закидали сніжками машину ФСБ з мигалкою. РІА Новини стверджує, що водієві вибили око

Водій автомобіля з мигалкою постраждав, коли проїжджав серед протестуючих на Кольоровому бульварі в Москві. Про це повідомляє РІА Новини, посилаючись на слова анонімного джерела.

Агентство опублікувало у своєму телеграм-каналі відео, де група протестуючих закидає сніжками автомобіль «Тойота Камрі» з державним номером А838МР97 (потім стало відомо, що це автомобіль ФСБ Росії). У якийсь момент сніжком розбили скло машини.

Ще одна компанія, яка працювала у «палаці Путіна», назвала його «резиденцією президента РФ»

Краснодарська компанія «Оптима комплект строй» повідомила на своєму сайті, що виконувала роботи в «резиденції Президента РФ» в селищі Прасковєєвка. В цьому місці, за даними Фонду боротьби з корупцією та ряду ЗМІ, побудований «палац Путіна» вартістю 100 мільярдів рублів. Увага на це звернула «Нова газета».

Компанія повідомила про це на своєму сайті в документі зі списком всіх об'єктів, на яких працювала. Документ можна було скачати на цій сторінці при натисканні на слова «Подивитися всі об'єкти списком», але після того, як на нього звернули увагу ЗМІ, файл видалили. Документ можна завантажити за посиланням, що збереглася в вебархіві.

У документі, в 71-му пункті, сказано, що в 2009 році компанія на замовлення «Спецстроя Росії» займалася в резиденції «встановленням каучукового покриття Regupol» на площі 170 кв м.

А яка реакція в Україні? На будівлю посольства Росії в Києві спроектували портрет Навального.

В Севастополі — мітинг «за свободу Навальному» (фото)