Ще одна вакцина від СOVID-19 отримала дозвіл на використання. Які її особливості?
Getty Images

Американська компанія Novavax повідомила про отримання першого дозволу на використання її вакцини проти COVID-19.

Про це йдеться в релізі виробника.

Вакцину Novavax першою застосує у себе Індонезія. Там препарат реалізовуватимуть під назвою Covovax.

Технологія її виробництва відрізняється від мРНК-вакцин від коронавірусу, що нині широко використовуються у світі. Її принцип полягає у копіюванні в лабораторії так званих «шипів» коронавірусу.

Вакцина Novavax не потребує наднизьких температур — її можна зберігати за умов від 2°С до 8°С. Препарат вводиться двома дозами.

Випробування показали 100-відсоткову ефективність вакцини у захисті від середнього та тяжкого захворювання на коронавірус та 90,4% загальної ефективності.

Вакцина Novavax і Україна

Вакцину компанії Novavax планувала закупити й Україна.

У травні цього року тодішній міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що влітку за контрактом Україна отримає 10 млн доз вакцини Novavax від Інституту сироватки крові Індії.

Але пізні, у серпні, вже новий міністр Віктор Ляшко повідомив, що контракт розірвали, тому що Інститут не виконав своїх зобов'язань.

Раніше Novavax повідомляла, що запуск виробництва їхнього препарату затримується через брак сировини. Зараз проблему вирішили і планують виробляти 150 млн доз на місяць до кінця року на заводах в Індії, Японії та Кореї

Також Novavax подала заявки на дозволи на використання вакцини в ЄС, Великобританії, Канаді, Австралії, Індії та на Філіппінах.

Щонайменше для 700 тис. доз вакцини AstraZeneca в Україні сплив термін придатності. Тепер їх утилізують