Ще шістьох українських дітей вдалося повернути на підконтрольну Україні територію

На підконтрольну територію України повернулися ще п'ять родин, які виховують 6 дітей віком від 3 до 17 років. Вони виїхали з окупованих територій Херсонщини, Запорізької області та Криму.

Про це повідомили уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець та керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

«В межах реалізації затвердженого плану дій президента України Bring Kids Back UA 5 родин з 6 дітьми змогли виїхати з тимчасово окупованих територій України», — пише омбудсмен.

Відомо, що дітей в окупації змушували навчатися у російських школах, де велика частина програми містила пропаганду. А батьків змусили отримати російські паспорти, без яких не можна було пересуватися тимчасово окупованими територіями (ТОТ) України.

У разі відмови дітей ходити у російські школи батьків шантажували, погрожували позбавленням батьківських прав та незаконними обшуками й допитами.

Лубінець додає, що дітей без згоди батьків і їх самих записували до мілітарних організацій рф. Також родини переживали психологічний тиск, відсутність належного медобслуговування та постачання потрібних ліків.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Офіс президента готує «внутрішній» план перемоги — ЗМІ