Що думають українці про «простих жителів росії» — результати опитування

Більшість українців негативно висловлюються, коли чують від когось слова «росія» чи «прості жителі росії».

Про це свідчить дослідження Київського міжнародного інституту соціології.

Так, якщо українцям сказати про «простих жителів росії», то у 80% опитаних спадають на думку негативні асоціації. 6% респондентів кажуть, що вони мислять нейтрально чи позитивно в цьому випадку, а 14% не мають жодної думки.

У випадку зі словом «росія» ситуація трішки відрізняється: у 94% українців одразу виникають негативні конотації, у 5% — нейтральні чи позитивні, а в 1% — жодних.

КМІС також розповів, які конкретні асоціації спадають на думку українцям, коли вони чують слова «росія» чи «прості жителі росії». У випадку з «росією» це «ненависть», «агресор», «убивця», «війна», «окупант», «агресор». У випадку з «простими росіянами» опитаним найчастіше на думку спадають лайливі слова, а також слова «нелюди», «зазомбовані», «тупі», «неосвічені» та «звичайні люди».

У регіональному розрізі кількість опитаних, що висловлюються нейтрально чи позитивно про росію, переважає на півдні та сході України. А от негативні асоціації частіше виникають у жителів заходу та центру.

Дослідження проводили в лютому і травні 2024 року. У ньому взяли участь сумарно 2119 людей віком від 18 років, що проживають на вільній території України. Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 4,1%.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Скільки українців згодні на переговори з росією та умови путіна — опитування