Що відбувається у Сєвєродонецьку: дані Генштабу, зайви Гайдая та Бутусова (оновлено)

Російські війська продовжують штурмувати Сєвєродонецьк. Про це повідомляє у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ.

Ворог постійно обстрілює наші позиції з мінометів та артилерії. Також від обстрілів постраждала цивільна інфраструктура у навколишніх населених пунктах — Метьолкіно, Борівському, Устинівці та Тошківці.

Про український контрнаступ у місті Генштаб не повідомляв. Разом з тим, напередодні ввечері Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА, розповів, що наші підрозділи очистили від ворога половину Сєвєродонецька.

Водночас він зауважив, що із перехватів розмов із загарбниками стає зрозумілим, що командувач армією рф отримав два завдання — до 10 червня захопити Сєвєродонецьк і трасу Лисичанськ – Бахмут.

У вранішньому повідомленні Гайдай вже повідомив про нові спроби штурму російських військ, але запевнив, наші підрозділи тримають оборону.

Про контранступ українських військ пише і американський Інститут вивчення війни — з посиланням на звіти Гайдая та повідомлення російських телеграм-каналів. Останні вишуть, що ЗСУ вибили росіян з населених пунктів Сиротине та Лісна Дача на півдні від Сєвєродонецька.

карта Сєвєродонецьк

«Українські контатаки в Сєвєродонецьку, імовірно, змусять російських командирів направити у цей район додаткові послаблені підрозділи та техніку, щоби зупинити успішні українські спроби звести на нівець успіхи, на які у російських сил пішло більше тижня», — йдеться в аналізі Інституту.

При цьому дослідники відзначають, що здатність ЗСУ наступати у пріоритетному для кремля районі свідчить про зниження бойової міці російських військ в Україні.

При цьому головний редактор «Цензор.Нет» Юрій Бутусов підкреслив, що «здивований неодноразовими неадекватними заявами деяких керівників стосовно оперативної обстановки на Луганщині». За його словами, інформація Гайдая про наступ та контроль половини Сєвєродонецька «не відповідає дійсності».

Він переконує, що противник вийшов на околиці міста і зараз наші війська обороняють промзону міста та прилеглий до нього квартал.

«Викликає занепокоєння регулярне повідомлення бажаного замість дійсного. Щоб отримувати реальні перемоги треба не створювати повітряні замки», — наголосив Бутусов.

ОНОВЛЕНО

Сергій Гайдай зранку 6 червня в ефірі телемарафону заявив, що українські військові знову повернулися на позиції у промзоні Сєвєродонецька.

«Бої проходять достатньо динамічно. Нашим записникам вдалось на певний час зробити контрнаступ. Вони звільнили майже половину міста. Але зараз ситуація знову трохи для нас погіршилася. Ті позиції які були у промзоні, які тримають наші військові, то там вони зараз і залишаються», — сказав голова ОВА.

 

‼️Луганщина - це суцільний Маріуполь. Міста розбиті майже вщент. І це ще не кінець - бої тривають‼️ ✅Коротке ранкове зведення 06 червня 📌ситуація у Сєвєродонецьку для нас погіршилася. Продовжуємо контролювати промзону міста 📌посилилися обстріли населених пунктів області. росіяни знищують Луганщину. Після них - тільки руїни і випалена земля Більше офіційної інформації у моєму Telegram-каналі https://t.me/serhiy_hayday

Posted by Сергій Гайдай on Sunday, June 5, 2022

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зеленський відвідав позиції ЗСУ в районі Бахмута та Лисичанська (відео)