Що відомо про Дар’ю Трепову, яка подарувала вибухівку Владлену Татарському (фото)

У Санкт-Петербурзі затримали Дар’ю Трепову, яку підозрюють у вбивстві російського пропагандиста Владлена Татарського (справжнє ім'я Максим Фомін).

Про це повідомляє Слідчий комітет рф.

Дівчину затримали на орендованій квартирі. На опублікованому відео допиту, Трепова каже, що принесла на зустріч з Татарським статуетку, у якій знаходилася вибухівка. При цьому вона попросила відповісти пізніше на запитання, хто їй надав приховану бомбу.

Тим часом в рф вже традиційно звинуватили у ліквідації пропагандиста Україну. Так званий Національний антитерористичний центр рф заявив, що вбивство нібито організували українські спецслужби із залученням «агентури з кола осіб, які співпрацюють з Фондом боротьби з корупцією Олексія Навального».

Дар’я Трепова татарський владлен

Нагадаємо, російський пропагандист Владелен Тараський загинув ввечері 2 квітня під час зустрічі із шанувальниками у кафе в Санкт-Петербурзі. За версією слідства, вибухівка була захована у статуетці, яку йому подарувала Дар’я Трепова. Одразу після вибуху вона встигла втекти з місця подій.

Що відомо про Дар’ю Трепову

Трепова народилася у 1997 році у Санкт-Петербурзі. Вона закінчила художню школу, а потім здобувала медичну освіту. Також деякий час працювала у магазині вінтажного одягу.

За даними телеграм-каналу  Baza, Трепова відома у колі феміністок та петербурзьких політактивістів як «Даша Тиковка» (Такий нікнейм був у неї в Twitter).

Нещодавно виїхала з Петербурга до Москви, проте напередодні вибуху у кафе повернулася до Петербурга. Ввечері 2 квітня вона нібито мала вилетіти за кордон.

Подруги розповіли російському видання «Агентство», що Трепова виступала проти війни в Україні. 24 лютого 2022 році її затримали на антивоєнній акції разом з чоловіком Дмитром Риловим та заарештували на 10 діб. У 2021 році дівчину також затримували на акціях на підтримку Олексія Навального.

Рилов зараз перебуває за кордон і відкидає будь-які звинувачення у причетності до вбивства Татарського. Він також стверджує, що його дружина не знала про вибухівку у статуетці.

Так само будь-який зв'язок заперечують і у ФБК Навального.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У центрі окупованого Мелітополя підірвали автівку: деталі (оновлено)