Що відомо про крах військового літака Ан-26 під Харковом (оновлено)

25 вересня близько 20:45 за два кілометри від військового аеропорту Чугуєва розбився військовий літак Ан-26 з 27 людьми на борту, коли заходив на посадку. Після аварії літак загорівся: пожежу загасили о 21:55. Chas News зібрав докупи всі наразі відомі деталі авіакатастрофи під Харковом.

На борту літака були військові льотчики і курсанти Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ імені І. Кожедуба. За останніми даними, на борту було 27 осіб: сім офіцерів і 20 курсантів (одного не допустили до виконання польоту). Наразі відомо про 25 загиблих. Ще двоє людей перебувають у тяжкому стані.

О 9 годині ранку в суботу на місці катастрофи під фюзеляжем військового літака АН-26 у Харківській області було знайдено ще одне тіло, пошуки двох осіб тривають. Командування Повітряних сил ЗСУ станом на 8 годину ранку суботи повідомило, що на місці катастрофи знайдено бортові самописці. Вони вціліли, але їх іще не вилучено з літака.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, літак розбився під час навчально-тренувального польоту. Про це він написав на своїй Facebook-сторінці. На брифінгу з місця трагедії голова Харківської ОДА Олексій Кучера повідомив, що у літака відмовив лівий двигун.

«Було повідомлення від пілота про те, що відмовив лівий двигун… Але є в навчаннях, (коли, — ред.) навмисно відключають один з моторів, щоб орієнтуватися, для досвідченого льотчика це не критична ситуація. Що сталося потім, теж незрозуміло, буде встановлювати слідство», — каже держслужбовець.

26 вересня до Харківської області приїде президент Володимир Зеленський. Він уже висловив свої співчуття у зв’язку з катастрофою. 26 вересня у Харківській області оголошено днем жалоби за загиблими в авіакатастрофі Ан-26.

Для розслідування причин катастрофи створять комісію — президент дав таке доручення прем'єр-міністру Денису Шмигалю. За словами прем'єра, комісію очолить віце-прем'єр Олег Уруський, також туди увійдуть Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, міністри внутрішніх справ і оборони Арсен Аваков і Андрій Таран, голова ДСНС Микола Чечоткін, голова Харківської ОДА Олексій Кучер та інші.

Міністр оборони Андрій Таран заявляє, що військовий літак АН-26 скоріш за все зачепився крилом за землю, передає Міністерство оборони України. 

Президент Польщі Анджей Дуда та прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо вже висловили співчуття у зв'язку з катастрофою літака з курсантами в Харківській області.