«Щоб у черговий раз не дзюрити у вічі». Адвокат «Ріфмастера» відреагував на заяву Авакова
Getty Images

Захисники підозрюваних у справі Павла Шеремета відреагували на написання міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим заяви про звільнення. Вони пов’язують прохання про відставку з наближенням п’ятої річниці з дня вбивства журналіста і незакриті питання, які є в суспільстві.

Леонід Маслов, представник адвокатів сержанта Сил спеціальних операцій (ССО) Андрія Антоненка, відомого як «Ріфмастер», у коментарі Сhas News нагадав, що 20 липня 2021 року буде п’ята річниця вбивства журналіста Павла Шеремета. До цієї дати очікується брифінг керівництва МВС та масштабні громадські слухання.

Буцімто втретє розповідати вже неодноразово спростовану в суді маячню про ідентичність у зрості, «схожість ходи» та «підозріле» мовчання телефонів у нічний час Антоненка і Кузьменки це все одно, що «у чергове дзюрити у вічі», заявив захисник

«Політична кар’єра Авакова луснула на друзки через справу Шеремета і, як кажуть, відновленню не підлягає. Суспільство готово було закрити очі на скандал з рюкзаками, на перетворення реформи Нацполіції фактично на фарс, подеколи на прямі антиреформи, що підтверджує випадок у Кагарлику або трагедії в Переяслав-Хмельницькому. Навіть готово було пробачити те, як Аваков запустив руку у ковідний фонд. Але точно не злиття слідства у справі Шеремета шляхом ув’язнення невинних, ще і з числа добровольців. Це клин у політичній кар’єрі будь-якого міністра внутрішніх справ», — вважає захисник.

Під Монастирського підвели. Чому Арсен Аваков йде у відставку

Адвокат також вказує на повільні рішення щодо долі підозрюваних Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко, які перебувають під цілодобовим домашнім арештом. «Вектор зміниться, але не так швидко. Враховуючи те, наскільки «ефективно» суд заслуховує справу по суті, 27 липня, під час чергового слухання щодо зміни запобіжного захожу Андрію Антоненку, радикальних змін не відбудеться. Але це не виключає того, що причетні до безпідставного ув’язнення невинних рано чи пізно опиняться на їхньому ж місці», — впевнений Маслов.

Вбивство Павла Шеремета та «успішне розкриття» злочину

Рок-музикант та військовослужбовець ССО Андрій Антоненко, волонтер Юлія Кузьменко та військовий фельдшер Яна Дугарь є обвинуваченими у вбивстві Павла Шеремета.

20 липня 2016 року внаслідок вибуху авто загинув журналіст Павло Шеремет. 12 грудня 2019 року слідчі Нацполіції України повідомили Антоненку, Кузьменко і Дугарь про підозру. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оголосив про затримання підозрюваних  навіть раніше за звернення Генпрокуратури до суду. Згодом Аваков повідомив про «успішне розкриття» злочину на брифінгу за участю президента Володимира Зеленського та генерального прокурора Руслана Рябошапки.

«Справа Антоненка є суто політичною — без кінця і дна» — Леонід Маслов

Пізніше Яну Дугарь звільнили з-під домашнього арешту під заставу. Лише через пів року тримання під вартою Юлії Кузьменко їй замінили запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт. 30 квітня суд так само змінив запобіжний захід Андрію Антоненку з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. А 22 червня продовжив його ще на два місяці.

Справа Антоненка — «помилка 404» правоохоронної системи