Щомісяця на 2%. В Україні дорожчатимуть залізничні квитки
Укрзалізниця

Міністерство інфрастуктури України розробило проєкт наказу про підвищення вартості перевезення пасажирів та багажу залізничним транспортом.

Документ оприлюднили на сайті Федерації профспілок України, яка має погодити цей наказ. На офіційному ресурсі Мінінфраструктури він ще не опублікований.

У проєкті наказу йдеться, що з моменту затвердження документу вартість пасажирських перевезень щомісяця дорожчатиме на 2%, окрім вагонів 1-го класу поїздів «Інтерсіті+». Таким чином наприкінці року квиток на «Інтерсіті» з Києва до Харкова коштуватиме майже 384 грн, а до Львова — 426 грн.

Крім того, планується підняти на 22% тарифи на перевезення багажу та вантажобагажу.

Також Мінінфраструктури встановлює вартість залізничних квитків в залежності від сезону. Найдорожчими будуть поїздки з 1 червня по 31 серпня, найдешевшими — з 21 по 31 січня.

У пояснювальній записці до проєкту наказу потреба у підвищенні тарифів пов’язана із необхідністю поступового зменшення перехресного субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних. У Мінінфраструктури зазначають, що останнє підвищення тарифів відбулося у 2018 році.

«У цей період спостерігається тенденція зростання індексу споживчих цін, а саме у 2018 році — на 9,8%, 2019 році — 4,1%, у 2020 році — 5,0%, а у 2021 році індекс споживчих цін прогнозується на рівні 6,2% (грудень до грудня попереднього року) та у 2021 році прогнозується збільшення реальної середньомісячної заробітної плати працівників в Україні на рівні 12,1%», — наголошується в документі.

В «Укрзалізниці» пообіцяли до літа запровадити нове меню та відеоспостереження в потягах