Щонайменше для 700 тис. доз вакцини AstraZeneca в Україні сплив термін придатності. Тепер їх утилізують
Getty Images

31 жовтня закінчився термін придатності близько 700 тис. вакцин проти COVID-19 виробництва AstraZeneca — про це свідчить статистика РНБО.

За офіційними даними, всього в Україну поставили 4,9 млн доз AstraZeneca. Станом на 31 жовтня цього року з них використали 3,1 млн доз (це 17,5% від усіх використаних доз вакцин проти COVID-19). Тобто станом на 1 листопада залишки AstraZeneca складають 1,8 млн доз.

Як раніше повідомляв МОЗ, з них 1,1 млн доз придатні до 30 листопада. У решти термін придатності сплив 31 жовтня.

Тобто термін придатності сплив щонайменше для 700 тис. доз вакцини. Втім, якщо у жовтні для проведення вакцинації використовували партії, термін придатності яких спливає 30 листопада, кількість зіпсованих вакцин може виявитися ще більшою.

Chas News звернувся у МОЗ із запитом щодо кількості доз AstraZeneca, яка підлягає утилізації, втім, поки що не отримав відповіді.

Канада передасть бідним країнам світу 200 млн доз вакцин проти коронавірусу

Зазначимо, у вакцин Vaxzevria від AstraZeneca доволі короткий термін придатності — шість місяців з дати виробництва. Тому Україна — не єдина, у кого виникають проблеми з невичерпаними запасами AstraZeneca. Наприклад, уряд Канади у травні погодився продовжити на один місяць термін придатності невикористаних партій AstraZeneca.

Втім, як написав у Facebook Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, «Закон України про лікарські засоби не передбачає такої опції для вакцин».

Вакцини, що підлягають утилізації, Україні у серпні подарували країни ЄС, у яких накопичилися невикористані залишки AstraZeneca з обмеженим терміном придатності. Всього у серпні Україні передали 3,2 млн доз вакцин цього виробника.

«Кількість пожертвуваних доз була у двосторонньому порядку заздалегідь верифікована з урахуванням можливостей української системи охорони здоров'я», — пояснили Deutsche Welle у Міністерстві охорони здоров'я Німеччини.

Тобто, український уряд отримав саме стільки доз, скільки вважав за можливе використати до вичерпання терміну придатності за ним же складеними планами вакцинальної кампанії.

У серпні Посольство Німеччини в Україні оцінило вартість переданих Україні Німеччиною 1,5 млн доз AstraZeneca у €6 млн. Тобто ринкова вартість 700 тис. доз вакцин, які доведеться утилізувати складає близько €2,8 млн.

Європейський регулятор схвалив застосування третьої дози вакцини Moderna