Сейм Латвії дозволив знести пам'ятник Визволителям Риги

У четвер, 12 травня, парламент Латвії дозволив знесення пам'ятника Визволителям Риги від німецько-фашистських загарбників. 

За законопроєкт проголосували 68 депутатів Сейму, проти — 20.

Сейм проголосував за законопроєкт, який припиняє дію 13 статті латвійсько-російського договору, що забезпечує збереження меморіальних споруд. Таким чином, юридичну перешкоду для знесення усунуто, зазначає видання delfi.

«Образ і символіка Радянської армії нині прямо та недвозначно пов'язані з агресією Росії та злочинами, скоєними її збройними силами в Україні. Зміна геополітичних умов та міжнародної практики означає, що Латвія не може і не буде зобов'язана зберігати такі споруди, як пам'ятники радянської окупації», — сказано у заяві латвійського парламенту.

Однак остаточне рішення про демонтаж пам'ятника може ухвалити ризька дума.

Рішення відмовитись від виконання статті міжнародного договору Латвія обґрунтовує тим, що росія вчиняє військові злочини в Україні.

Крім того, повідомляється, що наступного тижня, 20 травня, активісти проведуть мирну ходу у Ризі і вимагатимуть негайного знесення пам'ятника радянським воїнам у парку Перемоги. Про це повідомив ініціатор ходи, музикант Ральф Ейландс, пише delfi.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Латвія буде позбавляти громадянства осіб за підтримку російського вторгнення