Сейм обрав Дональда Туска новим прем'єр-міністром Польщі
X / @donaldtusk

Дональд Туск став новим прем'єр-міністром Польщі, за його призначення проголосували 248 депутатів Сейму.

Про це повідомляє Onet.

«Я дякую польському народу. Це великий день, не для мене, а для тих, хто вірив, що буде краще, навіть співав, що «ми проженемо темряву і зло», — заявив Дональд Туск.

Володимир Зеленський привітав політика із перемогою.

«Майбутнє України та Польщі — у єдності, взаємній підтримці та стратегічному партнерстві задля перемоги над спільним ворогом. Коли ми стоїмо пліч-о-пліч, свобода обох наших народів нездоланна», — написав голова держави.

Хто такий Дональд Туск

Туск є відомим польським політиком, який свого часу обіймав такі посади, як прем'єр-міністр Польщі (2007—2014; з 2023) та голова Європейської Ради (2014—2019).

Народився він 22 квітня 1957 року у Ґданську. Його батько був ремісником, а мати працювала у медичній академії. Батько помер, коли Дональд Туск закінчував початкову школу.  

Політичну діяльність почав після закінчення університету. 1980 року став одним із засновників «Незалежного руху польських студентів» (NZSP) та нелегально заснував журнал «Огляд політичний», де пропагував переваги ринкової економіки і економічного лібералізму. Вперше пройшов до Сейму від партії «Ліберально-демократичний конгрес».

У відносинах з Україною Туск неодноразово підкреслював свою позицію: всебічна підтримка та відновлення повноцінної співпраці.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Польщі остаточно підрахували голоси на парламентських виборах