Сенат США з 9 лютого починає розглядати питання імпічменту Трампу
Getty Images

Сенат США цього тижня має почати друге судове слухання щодо імпічменту 45-му президенту Дональду Трампу.

Сто сенаторів у верхній палаті Конгресу США почнуть слухання 9 лютого. Вони виконуватимуть роль суддів і мають вирішити, чи винен колишній президент у «підбурюванні до заколоту» через його промову перед штурмом Капітолію 6 січня.

Більшість американців — 56% — підтримують імпічмент Трампа і заборону балотуватися в президенти ще раз. Як повідомляє Радіо Свобода, так свідчить опитування ABC News/Ipsos, оприлюднене 7 лютого.

Водночас 50 демократам у Сенаті буде потрібна підтримка щонайменше 17 республіканців, щоб оголосити імпічмент Трампу. А це ЗМІ вважають малоймовірним.

Наслідком імпічменту для Трампа, якщо за нього таки проголосують, стануть дві речі:

  • позбавлення президентської пенсії і пільг;
  • позбавлення права висувати кандидатуру на посаду президента США вдруге.

Аргументи сторін

Минулого тижня представники нижньої палати Конгресу США, які виступають в ролі обвинувачів на процесі імпічменту Трампа, і його адвокати представили юридичні довідки з попереднім викладом своїх позицій на процесі, повідомляє NYTimes.

В обвинувальному документі написано, що Трамп винен у підбурюванні до заколоту. Після його промови 6 січня натовп мітингувальників увірвався до будівлі Капітолію і спробував зірвати процес затвердження обома палатами Конгресу результатів президентських виборів, на яких переміг Джо Байден.

Обвинувачення наполягає на тому, що, закликавши під час мітингу своїх прихильників попрямувати до Конгресу, «битися запекло» і «повернути країну в свої руки», Трамп порушив президентську клятву і спробував підірвати демократичну систему.

Група обвинувачення намагатиметься перемогти добіркою доказів. Команда Раскіна витратила десятки годин, обираючи відеозаписи із захопленням натовпом Капітолію, промовами Трампа та заявами учасників заворушень. Останні свідчать у кримінальних справах, що здійснили штурм після заклику колишнього президента.

Адвокати, Брюс Л. Кастор-молодший та Девід Шон, планують заперечити, що Трамп взагалі підбурював до насильства або мав намір перешкоджати формальному оформленню Конгресом перемоги Байдена. Вони стверджують, що колишній президент не намагався зірвати процес затвердження результатів виборів. Безпідставні твердження Трампа, що вибори були «вкрадені», за їхньою версією, захищені Першою поправкою до Конституції США, яка гарантує свободу слова.

Головний аргумент захисту Трампа полягає в тому, що спроба піддати імпічменту, тобто усунути від влади президента, який не перебуває при владі, є неконституційною. Адвокати наполягатимуть, що Сенат «не має юрисдикції», щоб судити експрезидента після того, як він залишив свою посаду.

В Конституції США прямо не сказано, що такий суд можливий. Хоча багато вчених-юристів та більшість членів Сенату не погоджуються, що так не можна, республіканці згрупувалися довкола цього аргументу, щоб виправдати припинення справи.

Демократи в Конгресі по суті вже ухвалили перше в історії США рішення, коли вдруге розпочали імпічмент проти Трампа.

Коли представник Каліфорнії Адам Б. Шифф готувався вперше притягнути до кримінальної відповідальності Трампа за кампанію тиску на Україну, він намагався модернізувати процедуру, яка раніше відбувалася проти президентів США лише двічі.

Палата представників проголосувала за імпічмент Трампа 13 січня, але фінальне рішення про відсторонення президента від влади ухвалює верхня палата Конгресу після проведення суду в Сенаті. За імпічмент повинні проголосувати дві третини сенаторів. Це малоймовірно, оскільки багато сенаторів-республіканців публічно оголосили, що суд над колишнім президентом суперечить конституції країни.

Палата представників проголосувала за імпічмент Трампу 13 січня 232 голосами проти 197. Трамп — перший президент США, якому двічі оголошували імпічмент, і перший, на кого чекає судовий розгляд після завершення каденції.

Трамп радіє, що залишився без соцмереж — радник експрезидента