Серійне виробництво космічної техніки та освоєння Місяця. Які в України космічні амбіції

Україна і Туреччина домовились поглибити співробітництво у космічній сфері. Серед іншого, в осяжному майбутньому сторони планують створити спільні космічні програми та вийти на серійне виробництво космічної техніки. 

Такому рішенню передував візит турецької делегації на підприємства Державного космічного агентства України, а саме на КБ «Південне» та «Південний машинобудівний завод» у Дніпрі. Окрім того, українська делегація на чолі з віцепрем’єром Олегом Уруським відвідала Туреччину наприкінці серпня. Тоді питання співпраці обговорювали безпосередньо з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

Раніше Уруський неодноразово висловлювався щодо розвитку космічної галузі в Україні і навіть пропонував взяти «Повітряний старт» за українську національну ідею. «Що там шукати? Давайте зробимо «Повітряний старт» — ось і буде наша національна ідея. Авіапром і ракетно-технічна галузь — це наше надбання», — казав у інтерв’ю віце-прем’єр. Хоча і визнавав, що Україна — бідна країна. «Який тут космос?», — разом з тим розмірковував високий держчиновник.  

До слова, Уруський у 2015 році займав посаду голови Держкосмосу. А нинішній голова Державного космічного агентства Володимир Усов прогнозував реалізацію «Повітряного старту», тобто запуску ракет за допомогою літака (який слугує своєрідним першим ступенем), за три-чотири роки. До того ж, за словами Усова, для «повітряного старту» можна використовувати літаки «Антонова» та Іл-76. 

Внести свій вклад Держкосмос готовий і в освоєння природного супутника Землі — Місяця у рамках програми космічної програми США Artemis. Українські науковці вже працюють над створенням індустріальної промислової бази на Місяці, яка функціонуватиме на сонячній енергії. Якщо проєкт вдасться реалізувати, прямо на базі, за допомогою технології розділення льоду і води на кисень та водень, можна буде виробляти ракетне паливо.  

Насамкінець подивіться випробування першого ступеня ракети «Альфа» американо-української компанії Firefly Aerospace. Запуск «Альфи» планують на 2020 рік зі стартового майданчика SLC-2W авіабази Ванденберг (Каліфорнія, США).