Сезон ураганів в Атлантиці 2020 року продовжується ураганом «Ета»

28-й шторм з іменем за сезон ураганів в Атлантиці сформувався вчора. Сьогодні він охопить Центральну Америку під назвою «Ета». Завдяки йому 2020 рік нагадує 2005-й, коли утворилося декілька штормів за один сезон, достатньо сильних, щоб отримати ім’я.

«Ета» — дванадцятий ураган, який утворився у цьому сезоні, і раніше таке траплялося лише тричі, цитує The Verge слова Філа Клоцбаха, вченого-дослідника кафедри атмосферних наук Державного університету Колорадо.

2020 рік — винятково активний

Всесвітня метеорологічна організація вичерпала імена в своєму алфавітному списку в середині вересня, а в сезоні 2020 року залишилося більше двох місяців. Це змусило агентство звернутися до грецьких літер для назв штормів вдруге в історії. Вперше назва «Ета» використовується з тих пір, як один шторм залишилася неназваним в 2005 році. (Національний центр ураганів не помітив його до регулярного огляду після сезону).

Супутникові знімки з високою роздільною здатністю полегшили відстежувачам штормів їхню ідентифікацію. Деякі бурі, можливо, не були помічені 30 або 40 років тому, за словами Клотцбаха. Але 2020 рік ще й був надзвичайно активним і приніс удвічі більше штормів із іменем порівняно із середнім сезоном.

Окремі шторми цього сезону також неймовірно активні, деякі з них швидко посилюються протягом коротких періодів часу. «Ета» — це п’ятий такий ураган в цьому сезоні. Шторми типу «Ети», які швидко посилюються, стають все більш поширеними зі зміною клімату.

Офіційно сезон ураганів закінчується лише 30 листопада, тому ще може бути побитий рекорд 2005 року за кількістю штормів. «Прогнозується, що середовище, особливо в Карибському басейні, залишатиметься сприятливішим (для бурь), ніж зазвичай, наприкінці сезону ураганів», — заявив Клоцбах The New York Times.

Минулого місяця ураган «Дельта» став десятим названим по імені штормом, який охопив берег США за один сезон. 2020 рік також аналогічний 2011-му і 2017-му рокам за кількістю погодних та кліматичних катастроф, що спричинили збитки щонайменше на $1 млрд.

Очікується, що «Ета» сьогодні охопить північно-східне узбережжя Нікарагуа як великий ураган — можливо, четвертої категорії за силою. Він може спричинити «штормовий сплеск, що загрожує життю, катастрофічні вітри, повені та зсуви», згідно з повідомленням Національного центру ураганів. Якщо він стане ураганом четвертої категорії, Клоцбах каже, що це буде найсильнішим ударом по Нікарагуа після урагану «Фелікс», шторму п’ятої категорії, у 2007 році. «Фелікс» був настільки руйнівним, що його назву — як «Катріна» та ще чотири в 2005 — вилучили зі списку після закінчення сезону.

 

Нафтові фірми евакуюють частину персоналу морських платформ з Карибського моря