Шансон і серіали в маршрутках можуть заборонити

Комітет з питань європейської інтеграції України до ЄС у парламенті опрацьовує законопроєкт про заборону акустичного насильства в громадському транспорті.

Як повідомляє інформуправління Верховної Ради України, на опрацюванні комітету перебуває проєкт закону «Про внесення змін до статті 40 Закону України «Про автомобільний транспорт».

Автори вважають, що акт захищатиме права людини, підвищуватиме якість та безпечність транспорту.

Нардепи хочуть заборонити трансляцію в салонах рейсових автобусів музики і фільмів, крім інформації про поїздку. Звуки при цьому дозволять транслювати на навушники пасажирів.

В таксі або під час нерегулярних автобусних перевезень звукову трансляція пропонують дозволити за згодою всіх пасажирів.

Нардепи проти трансляції «нав’язливих звуків» проти волі слухача, яка створює дискомфорт для пасажирів.

Проєкт містить доручення органам виконавчої влади внести зміни до правил перевезень на всіх видах пасажирського транспорту.

Скандал довкола серіалів у автобусах

Нардепи зареєстрували у Верховній Раді вже два законопроєкти по темі:

  • про внесення змін до Кодексу України про адмінправопорушення щодо відповідальності за акустичне насильство (від 10.02.2020). Його включили до порядку денного 16 червня 2020 р., 10 вересня комітет надав подання про відхилення;
  • описаний вище проєкт заборони акустичного насильства від 4 лютого 2020 р. 30 червня 2020 року його включили до порядку денного й нині він очікує розгляду.

Депутати подали ці проєкти на хвилі хайпу — через інцидент 2020 року у рейсовому автобусі «Львів-Запоріжжя». Тоді дві пасажирки стали вимагати вимкнути телесеріал, який гучно звучав. Це була піратська трансляція російськомовного контенту. Однак водій та пасажири не прислухалися до жінок, водій відмовився вимикати. Жінки вимагали висадити їх, і їх висадили на трасі між Луцьком и Рівним.

Пасажирки виявилися військовими волонтерами: парамедик з медичного батальйону «Госпітальєри» Ярина Чорногуз, яка їхала з похорону свого хлопця, вбитого на фронті, і її товаришка, аероразвідниця Настя на прізвисько Конфедерат. Тому вони висловили своє обурення російською медіапродукцією в українському автобусі.

Волонтерки підняли шум у ЗМІ, а водія, що виявив неповагу до пасажирок, на автовокзалі зустрів натовп розлючених людей.

Втім, після інциденту депутат від «Слуги народу» Євген Брагар підтримав дії водія.

Реакція на скандал

31 січня 2020 року група громадських організацій оприлюднила заяву про свободу громадського транспорту від «насильницького нав’язування кіно та музики». Активісти вимагали від депутатів Верховної Ради ухвалити зміни до законодавства, які заборонили б трансляцію в салонах пасажирського транспорту будь-якої звукової інформації, що не стосується безпосередньо подорожі або безпеки пасажирів. Вимога громадськості транслювати звуки лише через навушники перекочувала в нинішній законопроєкт.

Майже рік тому документ подали на розгляд профільного транспортного комітету. Ініціативу тоді підтримало 16 депутатів різних фракцій (ЄС, «Голос», «Слуга народу», «Батьківщина») і позафракційні парламентарі.

Вимога дівчат у 2020 році вписувалася в європейську практику. У ЄС ніхто не має права примушувати пасажирів слухати нав’язану їм пісенну чи іншу акустичну продукцію

В Нідерландах, наприклад, міжміські потяги мають навіть окремі вагони, де пасажирам заборонено вести між собою балачки, аби вони не заважали іншим читати або працювати за комп’ютером.

Блатняк не відпускає. Одразу кілька роликів останніми днями спантеличили українців (відео)