Схема на 1,5 млрд. Експосадовці Міненерго безкоштовно роздавали газорозподільні системи
Facebook

Державне бюро розслідувань викрило масштабну схему безкоштовної передачі Міністерством енергетики та вугільної промисловості України газорозподільних систем у користування приватним операторам.

Згідно із законом України про використання газорозподільних систем, приватні оператори повинні кожного року платити за їхню експлуатацію. До державного бюджету потрібно перераховувати 10% від залишкової вартості, повідомляють на сайті ДБР.

Однак у 2017 році тодішні посадовці Міненерговугілля уклали 37 договорів з приватними операторами та дозволили їм безкоштовно користуватися державним майном. У ДБР повідомляють про 1,488 млрд грн. збитків за три роки.

3 червня 2021 року працівники ДБР одночасно провели 47 обшуків. Слідчі побували у Міністерстві енергетики України, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у 37 операторів газорозподільних систем та за місцями проживання колишніх високопосадовців Міністерства.

У ДБР зазначили, що досудове розслідування триває. На причетність до вчинення злочину перевіряють службових осіб Міненерговугілля та керівників операторів газорозподільних систем.

ДБР завершило розслідування катастрофи Ан-26