Колишній голова КСУ: «Умова нормального функціонування суду — моє повернення»

Чинного голову Конституційного Суду Олександра Тупицького міг би замінити колишній очільник КСУ Станіслав Шевчук. У розмові з кореспондентом Chas News пан Шевчук заявив, що нормальне функціонування суду можливе лише за умови його, Шевчука, повернення. Своє ж звільнення у травні 2019-го він назвав переворотом.

Ідею щодо повернення Шевчука до КСУ озвучила нардеп від «Слуги народу» Ірина Верещук. На її думку, законопроєкт президента Володимира Зеленського, що передбачає розпуск Конституційного Суду, не потрапить до зали Верховної Ради на голосування. Натомість, за її словами, КСУ втрачає суспільну легітимність і без політичної оцінки суддям не обійтися, тому парламент планує зробити заяву, яка міститиме таку оцінку. 

Також Верещук додала, що свій законопроєкт, альтернативний за змістом до проєкту Зеленського, подав і голова Ради Дмитро Разумков. Верещук стверджує, нібито проєкт Разумкова можуть ухвалити на засіданні Ради вже 4 листопада.

Одним із вірогідних сценаріїв розвитку подій нардеп також назвала скасування указу про призначення главою КС Олександра Тупицького та повернення на цю посаду Станіслава Шевчука.

Ми звернулись за коментарями до Шевчука.

«Я був звільнений незаконно з посади голови угрупованням Тупицького з метою узурпації влади для вирішення комерційних питань та політичних замовлень. Усі ці події навколо КСУ почалися з перевороту 14 травня 2019. Зараз з цього приводу ДБР розслідує справу по статті 344 КК України (втручання у діяльність державного діяча). Тому питання мого повернення до КСУ є питанням поновлення справедливості та умовою його нормального функціонування», — сказав нам Шевчук.

На уточнююче питання, чи вважає Шевчук останнє рішення КСУ про декларування комерційним питанням або політичним замовленням, колишній голова суду заявив: «Це політичне замовлення для того, щоб була можливість вирішувати комерційні питання».

«Ми звикли слідувати букві закону» — директор Фонду гарантування вкладів