«Школи — для навчання, а не для руїн»: фонд savED відначає свою першу річницю

22 липня благодійний фонд savED, який займається відновлення пошкоджених шкіл, відзначатиме свою першу річницю.

З цієї нагоди фонд презентував новий кампейн та, зокрема, ролик із меседжем «Школи — для навчання, а не для руїн» — закликом до суспільства об’єднатися та разом боротися за майбутнє країни, яка потребує активної освіченої молоді. 

«За рік роботи ми як фонд побували у багатьох містах, містечках і селах, де через російську агресію діти залишились без шкіл зовсім, а як наслідок — без доступу до базового права на освіту. І наш головний меседж — діти не мають можливості чекати на перемогу, аби повернутися до навчання. У них не буде шансу ще раз піти до першого класу, ще раз відсвяткувати випускний. Саме тому відновлювати освіту треба вже сьогодні, не чекаючи перемоги, аби ростити покоління, яке відбудовуватиме нашу країну після перемоги. Ми закликаємо українців та весь світ долучатись до цієї відбудови», — зазначила співзасновниця благодійного фонду savED Анна Новосад. 

Ролик записали на фоні двох шкіл, зруйнованих внаслідок російських обстрілів. Головними героями стали учні цих та інших постраждалих чернігівських шкіл, а також випускники частково зруйнованого Михайло-Коцюбинського ліцею, що в передмісті Чернігова. «Саундтрек» відео — вірш «Крила» Ліни Костенко в дитячому прочитанні.

Що відомо про благодійний фонд savED 

Фонд заснували ексміністерка освіти і науки України (2019-2020) Анна Новосад спільно з освітньою фундацією GoGlobal 22 липня 2022 року.

Зараз savED працює в Київській, Чернігівській, Житомирській, Харківській, Дніпропетровській та Миколаївській областях України. Серед основних напрямів роботи фонду: 

  • відновлення пошкоджених шкіл
  • облаштування укриттів
  • відкриття Цифрових освітніх центрів (DLC) в українських громадах
  • допомога школам у залученні коштів на відновлення та розвиток
  • зв’язок меценатів, донорів, міжнародних та гуманітарних організацій з громадами, які потребують відновлення освітньої інфраструктури
  • розробка нових концепцій, стратегій та навчальних програм для шкіл, які прагнуть не лише відновлення, а й системної трансформації змісту освіти
  • здійснення технічної оцінки пошкоджень інфраструктури
  • проведення аналітичних досліджень впливу війни на освіту
  • запуск програми розвитку молоді.

Зокрема, упродовж літа фонд збирає кошти на облаштування понад 15 укриттів та шкільних приміщень на Харківщині, Миколаївщині та Чернігівщині, щоб допомогти школам відновити навчання і дозволити дітям повернутись «До школи знов». Однойменна фандрейзингова кампанія стартувала у червні 2022 року.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

МОН опублікувало правила прийому абітурієнтів до коледжів та вишів на 2023 рік