Шлях в Євросоюз і реформи. Про що говорили президент Зеленський і очільниця Єврокомісії
Twitter / @vonderleyen

У суботу, 11 червня, відбулася робоча зустріч президента України Володимира Зеленського та президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн. Політики, серед іншого, обговорювали перпективи отримання Україною статусу кандидата на вступ в ЄС та шлях до цього.

Володимир Зеленський під час брифінгу після зустрічі наголосив, що майбутнє Європи залежить від того, чи отримає наша країна шанс приєднатися до ЄС.

Президент додав, що український народ вже зробив величезний внесок у захист спільної свободи та цінностей. І в час такої жорстокої війни українські державні та суспільні інституції залишаються стійкими, а українці — інтегрованими у європейську реальність.

«Політичне визнання цієї реальності ми дуже очікуємо вже 23-24 червня, коли має відбутись історична для нас Європейська рада», — сказав Зеленський.

Він підкреслив, що український народ усвідомлює, що статус кандидата є лише початком шляху до членства в ЄС, але наголосив, що без України європейський проєкт не завершений.

Тим часом Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна та Європа активно працюють над платформою для відбудови України та додала, що із захопленням спостерігає за ентузіазмом, який демонструють інші держави-партнери.

Очільниця Єврокомісії заявила про наміри створити дорожню карту, яка допоможе якомога швидше відновити Україну. Урсула фон дер Ляєн також згадала про реформи та зазначила, що Європа хоче, аби інвестиції допомогли Києву провести в державі необхідні зміни.

Вона наголосила, що створити умови для реформ є надзвичайно важливим завданням. Зокрема очільниця Єврокомісії виокремила такі сфери, як боротьба з корупцією та верховенство права.

«Зрозумійте мене правильно. В Україні війна. Тож ваш фокус і наша підтримка зосереджені на подоланні цієї жахливої війни. Але ми хочемо дивитися вперед. І з реконструкцією ми хочемо дивитися вперед щодо того, що потрібно зробити далі», — зазначила фон дер Ляєн.

Вона додала, що сьогоднішні дискусії дозволять Єврокомісії фіналізувати свою оцінку до кінця наступного тижня.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Статус кандидати в члени ЄС для когось дрібниця, а для нас — мотивація — Зеленський