Шмигаль анонсував створення повноцінного фондового ринку в Україні

За рік в Україні може з’явитися повноцінний фондовий ринок. Створювати його планують у співробітництві з міжнародними експертами, у тому числі із залученням Американської торгової палати. 

«Ми повинні створити фондовий ринок для бізнесу та фізичних осіб в Україні, тому що це ресурс, який ми шукаємо ззовні, а в Україні лежать мільярди доларів», — сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль та додав, що потенціал внутрішнього фондового ринку України в уряді оцінюють не менш як у $8 млрд. 

«Тому так, це пріоритет, ми будемо цим займатись. Цей проєкт лежить у мене на столі, він на порядку денному», — додав Шмигаль.

Наприкінці червня Верховна Рада ухвалила закон №2284 про деривативи та фінансові ринки. Вказаний закон написаний на основі старого №9035, який розглядали в парламенті ще у минулому скликанні. Ухвалення закону про деривативи (право або зобов'язання придбати або продати базовий актив на визначених договором умовах у майбутньому) — частина зобов’язань України перед МВФ. 

Голова Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку Тимур Хромаєв назвав закон «фінансовим безвізом», завдяки якому можна буде створити український ринок капіталу за європейським зразком. В одному з інтерв’ю Хромаєв також пояснював, що саме принесе Україні відкриття власного фондового ринку. 

«Країни, у яких немає повноцінного фондового ринку, значно складніше проходять економічні кризи. Ринок капіталу — це своєрідний буфер для економіки. Ми це бачимо на прикладі ЄС, США, Китаю, які значно краще переносять нинішню ситуацію. А в Україні падіння ВВП буде більш суттєвим», — пояснював Хромаєв та додавав, що наявна «версія» українського фондового ринку будувалась ще у 90-х і увесь цей час наш ринок працював за адаптованим радянським законодавством.

На думку Хромаєва, український фондовий ринок може бути особливо цікавим для компаній, які працюють в Україні, а не експортують товари за кордон. До того ж, додає голова Нацкомісії, у зарубіжних фондових ринків «немає особливого бажання» працювати з українськими компаніями.