Шмигаль і Фіцо вперше поговорили та домовились про зустріч

Проросійський словацький прем’єр Роберт Фіцо та прем’єр України Денис Шмигаль провели першу розмову. Про це вони розповіли на своїх Facebook-сторінках

Фіцо знову повторив, що його уряд не буде постачати Києву зброю «з державних складів та армії», але зацікавлена в наданні допомоги в гуманітарній та цивільній сферах.

Він додав, що Словаччина «не вірить у військове вирішення конфлікту в Україні, оскільки це лише призведе до непотрібного кровопролиття без результатів», а також продовжить заборону на ввезення української сільськогосподарської продукції.

Водночас, за його словами, Братислава «підтримує європейську перспективу України та Молдови, але разом з країнами Західних Балкан», а її позиція щодо перегляду бюджету ЄС на 2024-2027 роки, включно з допомогою Києву, не змінилась.

На останок Фіцо повідомив, що на початку 2024 року має зустрітися зі Шмигалем на словацько-українському кордоні для обговорення усіх актуальних питань.

Шмигаль зі свого боку подякував за підтримку європейських прагнень України та поставки електроенергії і повідомив, що розраховує на участь словацьких компаній у відбудові країни.

Він також висловив сподівання, що Україна й Словаччина найближчим часом укладуть міжурядову угоду про контроль на спільних пунктах пропуску, де зараз триває страйк словацьких перевізників.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Парламент Словаччини підтримав план Фіцо припинити військову допомогу Україні — Reuters