Шмигаль відповів на петицію із закликом не забороняти Tabletki.ua

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відповів на петицію із закликом не забороняти сервіси електронного бронювання фармацевтичної продукції.

«Підтримуючи електронну петицію, ураховуючи суспільний інтерес до питань, порушених в ній, повідомляю, що проєкт акта буде доопрацьований», — йдеться у відповіді.

Шмигаль також повідомив, що 21 травня відбулася зустріч у МОЗ з представниками прайс-агрегаторів лікарських засобів (зокрема, ЛІКІ24 і Tabletki.ua). На ній усі сторони погодилися, що заборона таких сервісів може вплинути на підвищення цін на ліки та ускладнити пошук інформації про наявність препаратів у аптечних закладах. У зв'язку з цим агрегатори мають подати свої пропозиції до проекти постанови Кабміну, які б забезпечили їхню роботу.

Нагадаємо, 18 квітня на сайті Держлікслужби було опубліковано проєкт постанови Кабміну, відповідно доя якої нформація щодо продажу ліків могла розміщуватися виключно на сайтах аптечних мереж.

16 травня співзасновник Tabletki.ua Євген Муравщик заявив, що у разі прийняття цього документу його та інші подібні сервіси із пошуку ліків та товарів для здоров'я можуть припинити роботу.

Наступного дня бізнесмен зареєстрував петицію на сайті Кабміну із закликом відмовитися від цих нововведень. 22 травня вона набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

За даними Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів, нині близько 30% покупок в аптеках здійснюються через маркетплейси, аптеки заохочують бронювання онлайн саме знижками, середній розмір яких — 15%. Але основна цінність маркетплейсів – це пошук найближчої аптеки з потрібними ліками за прийнятною ціною.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Доступні ліки»: як безкоштовно отримати медикаменти в Україні (інструкція)