Шокін побоюється помсти з боку Байдена, коли той стане президентом
Getty Images

Віктор Шокін, колишній генеральний прокурор України, побоюється помсти з боку майбутнього президента США Джо Байдена.

Про це він розповів у інтерв’ю Chas News.

«Знаючи Байдена, вважаю, що він буде мститися мені. Хоча все, що я робив на посаді генпрокурора, було справедливим і обґрунтованим. Однак, не приховую, у мене є побоювання щодо Байдена. Спостерігаючи за ним, його виступами в ЗМІ, я його побоююся», — сказав Шокін. В той же час він сподівається на «верховенство права і закону» в Україні.

Передісторія

Віктор Шокін став генпрокурором України у 2015 році за президентства Петра Порошенка. У «спадок» від попередника генпрокуророві дісталося розслідування щодо газодобувної компанії Burisma Миколи Злочевського, міністра екології часів Віктора Януковича. Компанію підозрювали в ухилянні від податків, відмиванні грошей і розкраданні газу з державних родовищ. На момент вступу Шокіна на посаду Злочевський вже перебував у розшуку. Але справа мала політичне підґрунтя — одним із членів ради директорів Burisma був Гантер Байден, син Джо Байдена, на той час віцепрезидента США. Наприкінці 2015-го Джо Байден напряму став вимагати зняття Шокіна з посади, погрожуючи в іншому випадку заморозити виділення Україні $1 млрд кредитних гарантій. За однією з версій, через те, що Генпрокуратура вирішила допитати сина Байдена. А це могло загрожувати політичній кар'єрі його батька. Зрештою, у 2016 році Шокін пішов з поста генпрокурора. Справу Burisma спустили на гальмах. Проте минулого року вона знову набула резонансу. Рудольф Джуліані, адвокат Дональда Трампа, наполегливо переконував Володимира Зеленського та його офіс відновити розслідування щодо Burisma і впливу Джо Байдена на українську владу. Результати цього розслідування Трамп розраховував використати у передвиборчій боротьбі. Йому це не вдалося.

«Тінь Байдена» у Греції

Восени 2019-го року, коли Віктор Шокін перебував на відпочинку у Греції, йому стало зле. Шокін знепритомнів на вулиці, його доправили до реанімації. Пізніше він розповідав, що в нього двічі зупинялося серце. Колишній генпрокурор продовжив лікування у Австрії, де, за його словами, в його організмі виявили ртуть. Її концентрація у п'ять разів перевищувала допустиму норму.

Шокін впевнений, що його отруїли в Україні. Він каже, що не має доказів, але припускає, що за цими подіями може стояти Байден.

Нацполіція закрила справу щодо Байдена — ЗМІ